Neymar brazil mezben is megállíthatatlan

copa américa brazília peru neymar douglas costa
Brazil's forward Neymar (C R) and Brazil's midfielder Douglas Costa (C L) celebrates after scoring against Peru during their 2015 Copa America football championship match, in Temuco, Chile, on June 14, 2015. Brazil won the match 2 - 1. AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
Vágólapra másolva!
Bemutatkozott a harmadik nagyágyú is a Copa Américán, Brazília egy hosszabbításban szerzett góllal gyűrte le Perut. Neymar nélkül a brazilok meg is éghettek volna, a Barcelona klasszisa igazi vezér volt a pályán.

Copa América
C csoport, 1. forduló:
Brazília-Peru 2-1 (1-1) - az élő közvetítés
Temuco
V: García Orozco (mexikói)
G: Neymar (5,), Douglas Costa (93.), ill. Cueva (3.)
Brazília: Jefferson - Dani Alves, David Luiz, Miranda, Filipe Luis - Fernandinho, Elias - Fred (Roberto Firmino, 75.), Neymar, Willian (Éverton Ribeiro, 87.) - Diego Tardelli (Douglas Costa, 66.). Szövetségi kapitány: Dunga
Peru: Gallese - Advíncula, Zambrano, Cueva (Reyna, 82.), Joel Sánchez - Lobatón, Ballón - Farfán (Carrillo, 82.), Ascues, Vargas (Yotun, 88.) - Guerrero. Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca
Sárga lap: Neymar (45.), Filipe Luis (58.), ill. Guerrero (30.), Vargas (83.)

Intő jel lehetett a braziloknak, hogy miután Uruguay csak kínkeservesen nyert a minden szempontból outsider Jamaica ellen, az argentinok pedig 2-0-s előnyről sem tudták megverni Paraguayt, a szintén az esélyesek közé sorolt Kolumbia egyenesen kikapott Venezuelától.

A brazil csapat két legjobbja: Willian (szemben) és Neymar Forrás: AFP/Nelson Almeida

Nem sokon múlt

Ha ez az eredménysor nem győzött volna meg valakit arról, hogy a Copa América mezőnye idén kiegyenlítettebb, mint bármikor, hát Peru is odatette magát. A legutóbbi dél-amerikai vb-selejtező sorozatban még roppant gyenge válogatott bátran és stílusosan játszva majdnem szerzett egy pontot a brazilok ellen. Egy védelmi hibát könyörtelenül kihasználva jutott vezetéshez, és a gyorsan bekapott egyenlítő gól után kimondottan jól tartotta magát.

A gyors gólváltás az elején:


Hogy a bravúr végül elmaradt, az jórészt Neymar érdeme: a Barca klasszisa, 59 szezonbeli meccsel a háta mögött, félelmetes mennyiségű munkát végzett. Rengeteget futott, mindenhol ott volt, szervezett, lőtt, beadott, szögletet rúgott, és még dupla esernyők kiosztására is volt ideje. Továbbá fejelt egy szép gólt, és adott egy egészen zseniális gólpasszt. Más kérdés, hogy ha kicsit jobban koncentrál, a braziloknak nem kellett volna az utolsó utáni percig harcolni a három pontért.

A védelem sokat kapkodott

Neymar mellé egyedül Willian tudott felnőni, illetve Dani Alves is többé-kevésbé hozta magát, de a brazil csapat játéka összességében elég esetleges volt, különösen a védelem bambult el időnként látványosan. Igaz, Dunga legalább jól cserélt, az első válogatott gólját szerző Douglas Costa higgadtsága igazán imponáló volt. Elsőre lesgyanús volt a gól, de a lassításokból látszott, hogy szabályos volt.


A színvonalra egyébként jellemző, hogy a dél-amerikai szövetség honlapjának statisztikái szerint a brazil válogatott 93 százalékos, a perui pedig 90 százalékos pontossággal passzolt.

Még ez utóbbi is nagyon jó mutató.

Neymar lelkesedése és remek formája egyfelől jó jel a brazilok számára, az viszont annál kevésbé, hogy a válogatottról messziről ordít: a csapatkapitánya nélkül nagy bajban lenne. Ha Neymar esetleg megsérül, sokaknak eszébe fog jutni a tavalyi vb-elődöntő.

A csoport másik mérkőzésén:
Kolumbia-Venezuela 0-1 (Rondón 59.)

Az állás:
1. Brazília 3 pont (2-1)
2. Venezuela 3 (1-0)
3. Peru 0 (1-2)
4. Kolumbia 0 (0-1)