Nem tágít az UEFA: náci karlendítés a legendás Fradi-mozdulat

Budapest, 2015. április 12.
Az FTC szurkolói a Népligetben a Ferencváros - Újpest FC labdarúgó-mérkőzés kezdete előtt 2015. április 12-én. A két csapat ultrái bojkottálják a labdarúgó OTP Bank Liga első számú rangadóját, a szervezett szurkolói csoportok m
Budapest, 2015. április 12. Az FTC szurkolói a Népligetben a Ferencváros - Újpest FC labdarúgó-mérkőzés kezdete előtt 2015. április 12-én. A két csapat ultrái bojkottálják a labdarúgó OTP Bank Liga első számú rangadóját, a szervezett szurkolói csoportok mindkét oldalon több ezer embert vártak a meccs idejére szervezett népligeti és újpesti meccsnézésre, tüntetésre. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke és Orosz Pál, a Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója évértékelő interjút adott. Részletesen beszéltek a mérkőzéseket bojkottáló szurkolókról, és arról, hogy az UEFA kőkeményen meg fogja büntetni a csapatot, ha nem viselkednek a drukkerek.

"Arról álmodtunk, hogy a Ferencvárosnak lesz egy olyan arénája, amelyben nem lehet legyőzni, vagy csak nagyon ritkán" - kezdte az évértékelőt Kubatov Gábor. "Nyílnak (Nyilasi Tibor - a szerk.) van egy jó dumája, hogy olyan Ferencvárost kell építeni, amelyhez inkább nem jönnek el az ellenfelek, hogy megússzák a meccset 3-0-val. Persze itt még nem tartunk, de a Fradi történetének második leghosszabb veretlenségi sorozatánál járunk, és még nincs vége."

Bödéék otthon egyszer sem kaptak ki Forrás: MTI/Illyés Tibor

Orosz Pál ezt azzal egészítette ki, hogy minden hazai meccs előtt az elnökkel együtt meghívja egy ebédre az ellenfél menedzsmentjét. "Volt olyan, akinek már a meccs előtt lógott a feje, és amikor megkérdeztük, hogy mi a baj, akkor azt felelte, hogy nem jó érzés a vágóhídra jönni."

Szó volt természetesen a meccseket bojkottáló szurkolókról is, Kubatov elmondta, hogy

mindössze 15-en vannak kitiltva,

de mindannyian olyan dolgokért, amik elvárhatóak egy szurkolótól, például, hogy vegyen jegyet, hogy ne erőszakoskodjon a társaival szemben, hogy ne vigyen be a stadionba kirekesztő zászlókat vagy feliratokat.

Az ultrák azért hiányoznak a stadionból Forrás: MTI/Marjai János

"Őket joggal tiltottuk ki, és velük nem tudunk azonosulni, a többiek pedig magukat tiltották ki. Ezt nagyon sajnálom, mert jó lett volna ezeket a sikereket együtt megélni. Én nem kételkedem abban, hogy ők nagyon szeretik a Fradit, csak nehezen tudják elfogadni azt a rendet, amit nemcsak a Ferencváros, hanem az egész európai futball megkövetel.

Kubatov Gábor azt is elmondta, hogy az UEFA hangsúlyosan figyel azokra a klubokra, amelyeket már korábban büntetett, így a Ferencvárosra is, éppen ezért az Európa Liga-meccseken a szabályokat betartva kell viselkedniük a szurkolóknak is. Például az ultrák körében elterjedt karlendítéses szurkolás sem megengedett, mivel szélsőséges jelképre emlékeztet.

Az újabb zárt kapus meccs nem hiányozna Forrás: Origo

"Beszéltem azzal a Fradi-drukkerrel, aki ezt kitalálta, ő nem a náci karlendítésre gondolt, hanem arra, hogy a szívtől az ég felé. Na, ezt az UEFA nem fogadja el, ezért ezt a mozdulatot mi nem használhatjuk, vagy páros kézzel kell csinálnunk. A következő lépcsőfok már az lesz, hogy három nemzetközi kupameccsre is bezárthaják a stadionunkat" - utalt az elnök arra, hogy a Go Ahead Eagles elleni El-meccset az UEFA büntetése miatt már így is nézők nélkül kénytelen lejátszani a csapat.

A drukkerek a visszavágóra közös szurkolást szerveznek a Sas-szoborhoz, ám Kubatov elmondta, hogy az UEFA azt is figyeli, hogy a zárt kapus meccsek esetében van-e rendbontás a stadion környékén, mert azt ugyanúgy bünteti, mintha a stadionban lenne.

Kubatov elárulta, hogy az új stadionban két rendbontás volt, mindkétszer valaki bedobott valamit a pályára, mindkettőjüket azonosították, és kitiltották a mérkőzésekről.


Kubatov Gábor és Orosz Pál beszélt még a Ferencváros és a Magyar Labdarúgó Szövetség kapcsolatáról, hogy miért járnak külföldre meccseket nézni és arról is, hogy az erkölcs, erő, egyetértés mellett mi volt a negyedik szó, amit évtizedekkel ezelőtt használtak a ősfradisták.

A teljes, 46 perces interjút a képre kattintva nézheti meg:

Forrás: FradiMédia