Vágólapra másolva!
Svédország először nyerte meg az U21-es Európa-bajnokságot, miután a döntőben büntetőkkel győzte le Portugáliát.

A két csapat a csoportkörben is találkozott egymással, a svédek akkor a 89. percben szerzett góllal egyenlítettek, amivel a továbbjutást is kiharcolták. Előzetesen a portugálokat tartották a döntő esélyesének, és ők ezt igyekeztek is igazolni, már a meccs elején domináltak, Ricardo az oldalhálóba lőtt, Oliveira pedig még közelebb járt, szabadrúgásból a lécet találta el.

A svédek mindössze egy ártalmatlan Thelin-fejest tudtak felmutatni az első félidőben, és a portugálok a szünet után is veszélyesebbek voltak, Toze próbálkozásánál Carlgrennek kellett nagyot védenie, majd Iuri Medeiros csavart tíz centivel mellé. Öt perccel a vége előtt a svédek foghatták a fejüket, amikor Guidetti közeli lövését tornászta ki Sá.

A hosszabbításban Thelin révén ismét a svédek jártak közelebb a gólhoz, de végül maradt a 0-0, így a büntetők döntöttek. Az első öt rúgó nem rontott, aztán Carlgren kifogta Esgaio lövését, de egyből ezután a svédek következő embere, Khalili is hibázott. Az ötödik párban Lindelof belőtte, az egyik legjobb portugál, William Carvalho gyenge lövését azonban Carlgren kitolta, így a svédek először nyertek Európa-bajnokságot utánpótlásszinten.

Forrás: AFP