Előkerült a szerb-albán meccset káoszba döntő provokátor

Stefan Mitrovic, Szerbia-Albánia, foci, botrány, drón
SERBIA, BELGRADE : Serbia's Stefan Mitrovic grabs a flag with Albanian national symbols flown by a remotely operated drone during the Euro 2016 group I football match between Serbia and Albania in Belgrade on October 14, 2014. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Pár nappal azután, hogy az albánoké lett a tavaly őszi botrányos, szerbek elleni Eb-selejtező 3 pontja, megszólalt a tömegverekedést egy provokatív zászlóval kirobbantó állítólagos drónpilóta. Elmesélte, hogyan csinálta.

Egy albán lap megtalálta azt az embert, aki állítása szerint a tavaly októberi Szerbia-Albánia Európa-bajnoki selejtező félbeszakadásáért felelős. Ő irányította a drónt, amely a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót a stadionba vitte, kiprovokálva ezzel a tömegverekedést.

Hosszú előkészítés

Ismail Morina azt mondta a Supersport.al portálnak, hogy már a sorsolás elkészültekor elkezdte tervezni az akciót. Nyáron elutazott Belgrádba felmérni a helyszínt, bár a Partizan-stadion helyett először tévesen a Crvena zvezda stadionjának környékét nézte meg. Elkészítette a zászlót, Nagy-Albánia rajza mellett az angol "Autochthonous" (őshonos) szót is rátette.

Ez volt a drón által szállított zászló Forrás: AFP/Andrej Isakovic


A valóságban nem létező Nagy-Albánia rajza kiválóan alkalmas a szerbek hergelésére.

A részeként ábrázolják ugyanis Koszovót, az albán többségű, de történelmileg Szerbia részét képező tartományt. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta a függetlenségét, számos ország, köztük Magyarország el is ismerte, de Szerbia természetesen nem.

Majdnem lebukott

Morina eredetileg a himnuszok alatt akarta bereptetni a drónt, de azt mondja, akkor éppen odajött valaki a rejtekhelye közelébe, így a lebukástól félve várt. Végül az első félidő vége felé indította el. Amint a drón a pálya fölé ért, egy szerb játékos letépte róla a zászlót, mire az albánok nekirontottak a szerbeknek, a meccs félbeszakadt.

Ilyen verekedést nem mindennap látni futballpályán:


Morina ezután autóba ült, egy barátjával a határ felé vette az irányt, és sikeresen át is jutott. A meccset lefújta a bíró, mert az albánok csak akkor lettek volna hajlandók visszatérni a pályára, ha a feldühödött hazai szurkolókat kitessékelik a stadionból. A házigazdák erre nem voltak hajlandók. Közben a stadionban őrizetbe vették az albán miniszterelnök testvérét, Olsi Ramát, mert a szerbek azt hitték, az albán politikai elit szervezte a provokációt.

Az UEFA 3-0-val Szerbiának adta a mérkőzést, de rögtön le is vont a válogatottól 3 pontot. Mindkét fél megtámadta a döntést a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), és épp a múlt héten született meg az ítélet: a CAS 3-0-val az albánoknak adta a három pontot. A két szövetséget sújtó 100-100 ezer eurós büntetést helybenhagyta.

Mínuszban a szerb válogatott

A selejtezőcsoport most így áll: 1. Portugália 12 pont (5 mérkőzés), 2. Dánia 10 (5), 3. Albánia 10 (4), 4. Örményország 1 (5), 5. Szerbia -2.

Morina történetéről a szerb média is beszámolt. A lapok egy része a rendőrséget hibáztatja, amiért nem tudta megakadályozni az akciót, mások azt találgatják, vajon kérheti-e Szerbia az Olaszországban tartózkodó provokátor kiadatását az olasz kormánytól.

Az albánok viszont hősként ünneplik, barátai egy bankszámlát is nyitottak, ahova a nehéz körülmények között élő Morinának szánt adományokat várják.