Orbán: A Vidi továbbjutása a Puskás Akadémia sikere is

Orbán Viktor; Burcsa Győző
Felcsút, 2015. február 28. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Burcsa Győző, a Videoton FC klubigazgatója beszélget a lelátón a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójának Puskás Akadémia - DVSC-TEVA találkozóján a felcsúti Pancho Arénában 2015. február 28-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Videoton továbbjutása a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójából a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia eddigi legnagyobb sikere is egyben Orbán Viktor miniszterelnök, az utánpótlás-nevelő intézet alapítója szerint.

Orbán Viktor a Puskás Akadémia honlapján pénteken megjelent interjúban ezt a véleményét azzal támasztotta alá, hogy a walesi The New Saints elleni párharc mindkét fehérvári gólját az a Gyurcsó Ádám szerezte, aki az akadémiáról indulva jutott el a Videoton felnőttcsapatába, valamint a válogatottba is.

"Aztán van egy Szolnokink, Nagy Zsoltunk, Kleinheislerünk, Sallaink, Zsótérunk, és hamarosan kiemelkedően tehetséges évfolyamok lépnek felnőttkorba. Futószalagon jönnek ki az ígéretes fiatalok" - jelentette ki a miniszterelnök, aki arra a felvetésre, hogy a fehérváriak mutatott játéka alapján sokakban felmerültek kételyek, azt mondta: egy kupában egyetlen cél létezik, a továbbjutás.

Amikor lefújják a meccset, neked kell felül lenned

"A kupameccsek mutatnak rá leginkább, mennyire mellékesek a magyar focinyelvezet visszatérő kliséi: "igazságos", "megérdemelt". Ez a meccs másnapján mind mellékes. A történelemben az áll, NSZK-Magyarország: 3-2, a világbajnok Németország. A meccs egy csata, amit csak akkor és csak ott lehet megnyerni. És abban a pillanatban, amikor lefújják a meccset, neked kell felül lenned.

Azok a nemzetek sikeresek, amelyek ezt megértik" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy máris itt van az újabb feladat: túl kell jutni a fehérorosz bajnokon, a BATE Boriszovon. "Komoly meló. Egy éve a Debrecennek nem sikerült. Nekünk most meg kell oldani a feladatot" - szögezte le. Orbán azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a Videoton mostani továbbjutása törtélnelmi sikernek számít, mert a csapat négy éve nem tudott továbbjutni a Sturm Graz ellen.

A kisfiús mosolygással már nem lehet boldogulni

A Puskás Akadémiával kapcsolatban elmondta, hatalmas kihívást jelent az NB I-es együttes számára, hogy 12 csapatosra szűkült az első osztály. "Ez számunkra jelenti a legnagyobb kihívást. Az eddigi kedves, kisfiús mosolygással már nem lehet boldogulni. Vagy átalakulunk, teljes értékű felnőtt csapattá válunk, ahol nem mentség, hogy mi csak egy akadémia vagyunk, ahol felvesszük a harcot a férfiak könyörtelen világával, vagy kipottyanunk, s akkor jobb kiesés helyett inkább visszalépnünk" - vélekedett Orbán Viktor.

A miniszterelnök a pozitívumokat sorolva leszögezte, örül annak, hogy Robert Jarni személyében egy korábbi Real Madrid-játékos ül a felcsúti kispadon - mint mondta, ez egy Puskás Akadémia esetében érthető -, és örül annak, hogy a PFLA profi csapatának edzői stábjában kiváló utánpótlás-szakemberek is dolgoznak.

Európa legjobb akadémiája szeretnénk lenni

"Örülök az elszántságnak, amit az edzéseken látok. Örülök annak a könyörtelen fizikai terhelésnek, amely emlékeztet a 80-as évek Mezey-féle szakmai munkára. Örülök az MLSZ magyar és fiatal játékosokat támogató döntésének. Örülök annak, amit az U20-as csapatnál láttam a világbajnokságon. És persze örülök, hogy a válogatott ismét férficsapat benyomását kelti" - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy akkor elégedett-e, így reagált: "Viccel? Európa legjobb futballakadémiája szeretnénk lenni..."