Dárdai hiába akarta nagyon a román meccset

Dárdai Pál Helsinki, 2015. június 13.
Dárdai Pál magyar szövetségi kapitány az Európa-bajnoki selejtezősorozat F csoportjában játszott Finnország - Magyarország labdarúgó-mérkőzésen Helsinkiben, az olimpiai stadionban 2015. június 13-án. Finnország - Magy
Helsinki, 2015. június 13. Dárdai Pál magyar szövetségi kapitány az Európa-bajnoki selejtezősorozat F csoportjában játszott Finnország - Magyarország labdarúgó-mérkőzésen Helsinkiben, az olimpiai stadionban 2015. június 13-án. Finnország - Magyarország 0-1. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Dárdai Pál az MLSZ-nek nyilatkozott a rövid, ám annál intenzívebb szövetségi kapitányi korszakáról. Nagy érvágásnak nevezte, hogy nem maradhatott még a Románia elleni Eb-selejtezőre a csapat élén, de most nyel egyet, és keményen dolgozik tovább, gyűjti a tapasztalatot.

Dárdai köszönetet mondott a családjának, hogy kibírta az elmúlt időszakot, amikor "egyszerre végeztem a pro licencet, voltam U16-os edző és utánpótlás-koordinátor, plusz elvállaltam a magyar válogatottat."

Aztán a szövetségi kapitány átvette a Hertha első csapatát, amelyet "német szakemberek szerint is csoda volt bent tartani", a válogatottal pedig hatalmasat lépett előre, "stabilizáltuk a védekezést, és építettük a támadójátékot".

- tette hozzá.

Dárdai maradt volna a válogatott élén, csak egy kérése volt a Hertha felé, hogy vihesse a soron következő román, majd északír meccset: "egész nyáron azon filóztam, mit és hogyan csinálunk majd", de jött az utolsó egyeztetés a Herthával, és abszolút nem adtak esélyt. Dárdai kénytelen volt beletörődni.

"Én többet nem tudtam tenni.

Én most egyet nyelek, és dolgozom keményen, hogy egyre több tapasztalatra tegyek szert" - tette hozzá.

Amikor Pintér Attilát leváltották, érzett magában annyi tapasztalatot, hogy megoldja a feladatot, de a válogatott "Csányi Sándornak köszönheti, hogy ide jutott", mert bizalmat adott Dárdainak.

Dárdai a Hertha és a válogatott közti különbségről kiemelte, hogy "itt minden héten tűzben vagyok, minden héten sztárokkal dolgozom, és rakódik rám a tudás, a válogatottnál pedig egy évben van hat mérkőzés, ott szó szerint egy manipulálás zajlik", például a sérülteket egyenesbe hozni, a fáradtakat pihentetni, a sok helyről jött játékosokat egy irányba terelni.

Dárdai szerint van egy olyan kohéziós erő a csapat körül, hogy megszerezheti a második helyet az Eb-selejtezőn, és lehet is erről beszélni, mert "a harmadik hely már megvan".

Nagyon fárasztó

"Ezt csak ilyen fiatalon, nagy elánnal lehet csinálni - mondta a klubjánál és a válogatottnál párhuzamosan végzett munkáról. - Állandóan járt az agyam: rajzolsz, firkálsz, beszélgetsz a stábbal." Hosszú távon nem lehet mindkét helyen ott lenni, mindkét helyen nyomás alatt dolgozni.

Under pressure Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Magyarországon nem egyszerű a sikertelenség, itt meg egy hatalmas vagyont bíztak rám. A Hertha nem kis klub, Berlin nem kisváros: ötmillió ember utánpótlásfocijáról, munkahelyekről van szó. Ezt a bizalmat a kezembe adták" - folytatta, megjegyezve, hogy érzése szerint mindkét helyen élt a bizalommal.

Mit tud majd Storck?

Dárdai az utódjáról, Bernd Storckról is beszélt, aki "egy agilis, szorgalmas ember", de azt nem tudja, milyen filozófiát vall, mert nem látta az edzéseit, ugyanakkor az U20-as vb-n "láttunk egy szervezett csapatot, egy egy hónapos felkészítés után".

A magyar válogatott más, itt négy nap alatt kell kihozni valamit a csapatból, "de egy biztos: itt össze van rakva a védekezés, ez a bázisa a sikernek, ha sok helyről jönnek a játékosok, vagy nincsenek formában".

Dárdai mindent elmond majd Storcknak, aki már "azt kezd vele, amit akar". Abban mindenesetre hisz az edző, hogy a csapat képes lesz kijutni a 2016-os franciaországi vébére.