Vágólapra másolva!
Rasim Alijev azerbajdzsáni újságírót tőrbe csalták és agyonverték a hazai Qabala fanatikusai. Az volt a bűne, hogy kritizálta a csapat egyik sztárjának, Javid Huszejnovnak a viselkedését. 

Az Európa-liga harmadik selejtezőkörében került egymással szembe az azeri Qabala és a ciprusi Apollon Limassol. A párharcot 2-1-es összesítéssel a Qabala nyerte, amit a hazaiak játékosa, Javid Huszejnov azzal fejelt meg, hogy török zászló lengetésével hergelte a ciprusi szurkolókat.

A ciprusi konfliktus

Ciprus 1974-es megszállása során török csapatok elfoglalták a sziget északi területeit. A hadművelet során a török hadsereg körülbelül 170 ezer ciprusi lakost űzött el otthonából, több ezer embert megöltek, megkínoztak, megerőszakoltak. A sziget északi részét Törökország azóta is megszállás alatt tartja, és ott a csak általa elismert bábállam működik, ezért volt a vendégekre nézve különösen sértő gesztus, amit Huszejnov tett.

Huszejnov az azeri válogatott tagja is Forrás: AFP


Az azeri újságíró, Rasim Alijev nem is ment el szótlanul a történtek mellett, írásában úgy foglalt állást, hogy "kegyetlen és erkölcstelen tettéért" Huszejnovot el kellene tiltani az európai porondról.

Ezt követően ismeretlenek - akik Huszejnov rokonainak mondták magukat - találkozót kértek Alijevtől, ám a helyszínen kiderült, szó sincs rokonságról, a csapat fanatikusai csalták tőrbe az újságírót, és ott a helyszínen úgy megverték, hogy belső vérzése miatt Alijev belehalt a sérüléseibe.

A Qabala közleményben ítélte el az embertelen cselekedetet, Huszejnov játékjogát pedig felfüggesztették. Az ügyben nyomozás indult.