Sikerkorszakot nyithat a nők futballforradalma Iránban

iráni női foci, válogatott, Katayoun Khosrowyar
IRAN, Tehran : Iranian American Katayoun Khosrowyar, Football coach and trainor of Iran's female national U-16 team who also works for her family buisiness at United States in Gas tech LLC company, exercises at the garden of her parents' house in Tehran on July 7, 2015. The Iranian women's national team featured freely without the hijab before the Iranian Revolution, with a women's Perspolis FC team dating back to 1976. Refounded in 2005, the team reached second place at the 2005 West Asian Football Federation Women's Championship in Amman, Jordan held in September and October 2005. In May 2006, the women's team hosted their first foreign visitors when a club from Berlin, Germany called BSV Al-Dersimspor played out a 2–2 draw in Ararat Stadium, Tehran. The team won second place again at the 2007 and 2011 West Asian Football Federation Women's Championship. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI
Vágólapra másolva!
Katayoun Khosrowyar futballforradalmat indított Iránban. 27 évesen fiatal lányokat tanít a játékra egy olyan országban, ahol a nők még focimeccsre sem járhatnak. Ugyan a felnőtt válogatott elbukta a riói kvalifikációt, de az a tény, hogy már négyezer nő futballozik az országban, remény adhat a jövőre nézve.

Az iráni-amerikai Katayoun Khosrowyar idén áprilisban az ország első U14-es lánycsapatának edzőjeként Nepálban járt. Éppen az öltözőben tartotta szokásos meccs előtti beszédét, amikor rengeni kezdett a föld. "Rájöttem, ha megijedek, ők is megijednek, de ha magabiztosnak tűnök, akkor nem félnek majd" - mesélte a Wall Street Journal című lapnak Khosrowyar, aki az összes kislányt kimenekítette az öltözőből.

De ezek a lányok nem csak az életüket köszönhetik az Ázsiában legfiatalabb, A licenccel rendelkező edzőjüknek, részben az is az ő érdeme, hogy nők egyáltalán focizhatnak Iránban. Abban az országban, ahol az iszlám forradalom 1979-es sikere óta a lövészet volt az egyetlen sport, amit a nők is gyakorolhattak, tetőtől talpig ruhában és fejfedőbe burkoltan.

Katayoun Khosrowyar Forrás: AFP/Behrouz Mehri

2005-ben jött az enyhülés

A labdarúgás tiltott sportág volt, az enyhülés jelei 2005-ben mutatkoztak, amikor Jordánia meghívta Irán női csapatát, hogy vegyen részt a Nyugat-Ázsiai bajnokságban. Ez óriási lökést adott a helyi labdarúgásnak, igaz, válogatott ekkor még nem létezett.

Khosrowyar ekkor érkezett rokonlátogatóba az országba, és végül ott ragadt. 17 évesen a válogatott legfiatalabb tagja lett, a csapat pedig mindössze két hónap edzés után a második helyezést érte el a jordániai tornán.

Kizárást ért a fejfedő

2008-ban Khosrowyar lett a csapatkapitány, de a válogatott egyre több akadályba ütközött. A televízióban annak ellenére sem mutathatták a mérkőzéseiket, hogy tetőtől- talpig beöltözve játszottak. Az is egy másik probléma volt, hogy ők hiába öltöztek a kultúrának megfelelően, rengeteg csapat azért nem volt hajlandó velük játszani, mert hidzsábot kellett volna viselniük.

Ugyan a kormány engedélyezte, hogy az ellenfelek játszhatnak fejfedő nélkül, a hazai csapatnál megmaradt a kötelező ruhadarab. Márpedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ezt nem engedte, és a szabályok, no meg a vezetők vaskalapossága azt eredményezte, hogy Irán nem játszhatott az 2012-es olimpiai selejtezőn.

Zokogó játékosok az elmaradt olimpiai selejtező miatt Forrás: AFP/Mehdi Toutunchi

- emlékezett vissza Khosrowyar. A kizárás miatt viszont sokan az ügy mellé álltak, többek között Irán akkori miniszterelnöke, Mahmúd Ahmadinezsád. Végül a FIFA meghátrált, a szervezet orvosi bizottsága megvizsgálta a fejkendők viselésének következményeit, és megállapította, hogy azok nem veszélyesek a játékban résztvevő nők számára.

Rio sem sikerült, de van jövőkép

Ugyan a riói részvételt nem sikerült kiharcolni, mert a selejtező első körében Laosz 5-1-es legyőzése mellett elbukta a csoportrangadót 1-0-ra Tajvan ellen. De a számok azt mutatják, hogy a női foci rengeteget fejlődött az elmúlt években.

Jelenleg négyezer iráni lány focizik, a felnőtt válogatott újraszervezés alatt áll és az utánpótlásképzés is elindult.

Rengeteget várnak a nukleáris egyezménytől is, hiszen hat nagyhatalom nyit Irán felé, amellyel a női sportban is új korszak kezdődhet a külföldi szponzorációknak és az európai futballprogramok segítségével.

Stubics Enikő