Intő példák a magyar foci újabb reménysége előtt

Mervó Bence, foci
New Plymouth, 2015. június 1. Mervó Bence (j) és az észak-koreai Pak Csol Szol az U20-as labdarúgó-világbajnokság E csoportjának első fordulójában játszott mérkőzésen az új-zélandi New Plymouthban 2015. június elsején. (MTI/EPA/Dean Pemberton)
Vágólapra másolva!
Mervó Bence mindössze hat NB I-es meccsel a háta mögött a svájci Sionhoz igazolt. De vajon jól döntött-e az új-zélandi U20-as vb társgólkirálya, hogy 20 évesen légiósnak áll? Nem mindenkinek jött be a magyar tehetségek közül, ha fiatalon elhagyta az országot.

Sokan úgy gondolják, jobb minél előbb elhagyni az NB I-et, és egy erősebb külföldi csapathoz szerződni, még akkor is, ha ott végig kell járni a szamárlétrát. Mások szerint viszont egy magyar játékosnak addig nem érdemes légiósnak állnia, amíg a hazai első osztályban nem volt képes meghatározó játékossá válni.

Összeszedtük, kik azok a magyar labdarúgók, akiknek bejött, hogy legkésőbb 20 éves korukban külföldre igazoltak, és kik azok, akik nem jártak jól a korai klubváltással.

Akiknek bejött

Bogdán Ádám tökéletes döntést hozott, amikor a Vasasból 20 évesen a Boltonhoz szerződött. Száznégy meccsig jutott az angol klubban, megfordult a Premier League-ben is, a tehetségét pedig jelzi, hogy idén nyáron a Liverpool leigazolta. Már csak arra várunk, hogy valahogy beverekedje magát a kezdőbe.

Bogdán Ádám a válogatott edzésén Forrás: MTI/Illyés Tibor


Az Újpesten nevelkedett Stieber Zoltán még csak 16 volt, amikor az Aston Villához igazolt. A felnőttcsapatban nem sikerült bemutatkoznia, viszont továbbment Németországba, ahol a Koblenz és az Aachen játékosaként

a Bundesliga II egyik legjobb balszélsőjévé nőtte ki magát.

Le is csapott rá a Mainz, majd a Fürth csapatával is szerepelt a Bundesligában. 2014 óta a Hamburg profija, a válogatott keretének is állandó tagja. Szépen építette fel a karrierjét.

Stieber Zoltán (balra) Forrás: MTI/Kovács Tamás


A Fradiban nevelkedett Hajnal Tamás Vácról már 17 évesen a Schalke 04-hez igazolt, a harmadosztályú amatőrcsapatnak a legjobbja volt, az élvonalig azonban nem jutott el. Egy kétéves belgiumi kitérő (Sint-Truiden) után négy német klub szurkolóinak is az egyik kedvence lett:

Kaiserslauternben, Karlsruhéban, Dortmundban és Stuttgartban is fontos játékos volt.

Egy ingolstadti szezon után hazatért a Fradihoz, ahol manapság 34 évesen is húzóember. Közben 59-szeres válogatott is, alighanem kihozta magából a maximumot.

Hajnalnak a Stuttgartban remekül ment Forrás: AFP/Thomas Kienzle


Szalai Ádám
18 éves volt, amikor Újpestről a Stuttgart ifjúsági csapatához került. Nem volt még húsz, amikor a Stuttgart B-ben pályára lépett a német negyedosztályban, majd

500 ezer euróért megvette a Real Madrid fiókcsapata, a Castilla.

Öt éve kölcsönadták a Mainznak, és Szalai a Bundesliga-klubban közönségkedvenc lett, három év alatt 21 gólt szerzett. A Schalke 8 millió fontot fizetett érte, ám Gelsenkirchenben csak hét gólig jutott, és 2014 óta a Hoffenheimben sem találja magát, 26 meccsen négyszer talált be. Ezzel együtt ő az egyik legismertebb magyar légiós Európában.

Szalai Ádám (pirosban) Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A pécsi nevelésű Bodor Boldizsár már 18 évesen elfogadta a Germinal Beerschot ajánlatát, és jól tette. 2004-ig 78 meccsen szerepelt a belga klubban, majd hét éven át kirobbanthatatlan volt a holland középcsapatnak számító Rodából.

A balhátvéd mindent kihozott abból, ami benne volt,

24-szer a válogatottban is szerepelt. Jelenleg 33 évesen levezet a belga ötödosztályú KFC Antoniában.

Bodor Boldizsár (jobbra) Forrás: MTI/Armando Babani


Akik bizonyára rosszul döntöttek

Filkor Attila a magyar futball egyik nagy reménységének számított,

Várhidi Péter már 19 éves korában bevetette a válogatottban.

Jól hangzik, hogy 2006-tól 2010-ig az Inter, 2010-től 2013-ig pedig a Milan játékosa volt, de összesen kilencszer adták kölcsön, igaz, ezekben a kisebb, 2-3. osztályú csapatokban több tucat meccsen is bevetették. Idén hazatért az Újpesthez, most mindenki a saját szemével győződhet meg arról, hogy javult vagy romlott-e a 27 éves támadó a 2007-es válogatott meccsek óta.

Filkor Attila (balra) még az olaszok ellen is volt válogatott Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Simon András mindössze egy NB I-es meccsel a lábában igazolt az MTK-ból a Liverpoolba. Sérülései még abban is meggátolták, hogy a tartalékcsapatban rendszeresen pályára léphessen, így a spanyol Córdobában szerepelt egy évig kölcsönben, ott kilenc meccsen került be a csapatba. A Liverpoollal 20 évesen szerződést bontott, és szerencsét próbált a holland Excelsiorban, ahol csak egy meccsen jutott szóhoz.

Egy évre rá hazatért Győrbe, háromszor is kölcsönadták, ma pedig a másodosztályú Gyirmótban tengődik.

Simon András (jobbra) így örült a Liverpool-meznek Forrás: MTI/Kovács Tamás


Az U20-as vb-bronzérmes kapus, Kovácsik Ádám

a Honvédtól a Fradiba, majd 16 évesen az olasz másodosztályú Regginába szerződött.

Tizennyolc évesen bemutatkozott a felnőttek között egy felkészülési mérkőzésen, majd háromszor is kölcsönadták (Foligno Calcio, AC Pavia, Carpi), hogy aztán idén hazatérjen a Videotonhoz. Jelenleg Székesfehérváron nem ő az első számú kapus.

A Nyíregyházán nevelkedett Rudolf Gergely 20 évesen már a Nancy fociakadémiáján pallérozódott, sikerült az első csapatig eljutnia, ám 22 évesen azzal szembesült, hogy ha játszani szeretne, akkor távoznia kell. Három évig a Debrecenben szerepelt (52 meccs, 26 gól – a BL-csoportkörben is járt a Lokival), majd az Ajax is szerződtette volna, ám ő a Genoa mellett döntött. Az olasz bajnokság nagyon nem feküdt neki, és a görög kölcsönkalandból (egy gól a Panathinaikoszban) sem jött ki jól.

Hazatért a Diósgyőrbe, ahol mintha be lett volna oltva gól ellen.

A Győrben már jól ment neki a játék, és a gólszerzés is, most a Videotonban próbál új futballéletet kezdeni.

Rudolf Gergely (jobbra) tavaly nyáron még válogatott volt Forrás: MTI/Illyés Tibor


Koman Vladimir
már 15 évesen bemutatkozott a Haladás NB II-es csapatában, és 16 évesen felfigyelt rá a Sampdoria. Ő azon kivételek egyike, akiknek sok szép pillanatot adott az olasz foci, a Sampdoria játékosaként

2010 szeptemberében például gólpasszt adott a PSV elleni EL-meccsen, és több tucatszor szerepelt a Serie A-ban.

Aztán egyre kijjebb szorult a futballtérképen, nem ment neki a játék sem a francia Monacóban, sem az orosz Krasznodarban és az Uralban. 2015-ben hazatért Diósgyőrbe a még ma is csak 26 éves középpályás. A karrierjétől az U20-as vb-n nyújtott parádés teljesítménye alapján sokkal többet vártak a futballszurkolók.

Koman Vladimir a Sampdoria mezében Forrás: MTI/Efrem Lukackij