Vágólapra másolva!
Németh Krisztián nagyon örül, hogy két gólt szerzett Pireuszban a görögök ellen, ám a 4-3-as vereség miatt – Gera Zoltánhoz hasonlóan – ő is úgy gondolja, hogy jobban teszi a magyar válogatott, ha marad a biztos védekezésnél. Úgy érzi, eddigi pályafutása során nem volt még ilyen jó formában, és az Origónak arról is beszélt, mitől kapott szárnyakat a Kansas Cityben.
  • Kulcsembere volt a 2009-ben U20-as vb-bronzot nyert válogatottnak.
  • 2009 és 2012 között az AEK Athénban 19, az Olimpiakoszban négy meccset játszott.
  • 21 eddigi válogatott meccsén 3 gólt szerzett, ebből kettőt a görögök ellen.
  • 2007 és 2010 között a Liverpool tartalékcsapatában szerepelt.
  • Az éves fizetése Kansasben dollárról átszámítva 70 millió forint.

Most épp hol vagy, Budapesten, vagy útban Kansas felé?
Athénban töltök még pár napot a barátaimnál, mivel két görög csapatban, az AEK-ben és az Olimpiakoszban is játszottam, több ismerősöm is van a fővárosban. Aztán innen megyek majd vissza Amerikába.

Sokat segített, hogy ismerős stadionban rendezték a meccset?
Jó volt visszajönni, és motiváló volt számomra az ismerős környezet, örülök, hogy pár napot Athénban tölthetek. Az már régen volt, amikor az Olimpiakoszban játszottam pár meccset, így nem mondanám, hogy a helyismeret segített a gólszerzésben. Segített viszont az, hogy előbb Elek Ákos csúsztatása, később pedig Kalmár Zsolti remek szólója után egyszer-egyszer gólhelyzetbe kerültem.

A csapat kikapott, te viszont két gólt is ünnepelhetsz. Inkább csalódott vagy, vagy esetleg pozitív a benned lévő összkép?
Természetesen csalódott vagyok, mert elveszítettünk egy mérkőzést, igaz, végül a végeredmény nem befolyásolta, hogy a harmadik helyen végzünk-e, vagy sem. Ezzel együtt úgy érzem, a döntetlent mindenképp megérdemeltük volna,

A góljaim miatt mindenképp boldog vagyok.

Kétszer is gólt ünnepelt Pireuszban Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Gera Zoltán azt mondta, nem szabad így nekiesni az ellenfélnek, maradni kellett volna a zárt védekezésnél, Elek Ákosnak viszont tetszett, hogy ennyit támadott a csapat. Te mit gondolsz?

Csatárként én is örülök, hogy ennyi gólt tudtunk szerezni, de azért, ha reálisan nézzük, nem szabad ennyi gólt kapni. Ezt zártabb védekezéssel tudnánk megakadályozni, ezért én is azt mondom, hogy kevésbé megy az eredmény rovására, ha zártabb védekezéssel próbálunk meg jó eredményt elérni. Maradjunk a biztos védekezésnél.

Készülsz már az esti meccsre, amelyen eldőlhet a magyarok sorsa?

Már nagyon készülünk, és remélem, a spanyolok a becsületükért küzdeni fognak, és legyőzik az ukránokat, vagy legalább döntetlent érnek el.

Szerinted a magyarok megérdemelnék, hogy közvetlenül kijussanak az Eb-re?
Úgy gondolom, hogy igen. Ha megnézzük, hogy hány meccset nyertünk, milyen teljesítményt nyújtottunk a sorozatban, az alapján megérdemelnénk a kijutást. És végre már

Most ebben bízhatunk.

Németh második vasárnapi gólja:

Két éve október 11-én 8-1-re kikapott a válogatott, tavaly idegenben ikszelt Romániával, most pedig 4-3-ra nyertek a görögök. Ezek alapján hogy látod, merre tart a magyar foci?

Ezt én nem szeretném értékelni, meghagyom az illetékeseknek. Ami biztos, hogy a csapat jó úton jár, és ezen az úton szeretnénk továbbmenni.

Jelen állás szerint a következő csapatokkal kerülhetünk szembe az esetleges pótselejtezőn: Törökország, Bosznia, Ukrajna, Írország, Szlovénia, Svédország, Horvátország, Dánia. Van olyan, akit mindenképp elkerülnél, és van-e olyan, aki ellen szívesen játszanál?
Nem gondolkoztam még ezen. Minél könnyebb ellenfelet kapunk, annál jobb, de én még bízom a spanyolokban.

Így is, hogy B csapattal állnak fel?
Van, amikor az még jobb is, ha a fiatalok kapnak lehetőséget, mert bizonyítani akarnak. Vasárnap mi is láthattuk, hogy milyen nagy küzdelemre képesek a ritkábban bevetett görög tehetségek. Valami ilyesmiben bízom a spanyolok esetében is.

Szeretnéd, ha Bernd Storck maradna végleg a magyar kapitány?
Ő a kapitányunk, vele kell elérni a céljainkat, vele kell gondolkodnunk.

Álmaidban megjelenik, hogy készülsz a válogatottal az Eb-re?
Az utóbbi hetekben, hónapokban sokat jár a fejemben, és nagyon bízom benne, hogy valóra válik.
Megérdemelnék a szurkolók is, hogy lássák a csapatot az Eb-n, miattuk is jó lenne, ha kijutnánk. Ha máshogy nem, akkor pótselejtezőn.

Többször is jól megkeverte a görög védőket Forrás: MTI/Illyés Tibor

Milyen most Németh Krisztiánnak lenni? Amerikában is jól megy a sorod, szebbnél szebb gólokat szerzel, a válogatottban is jól megy a játék. Megváltozott nagyon az életed?
Szerencsére most jó irányba haladnak a dolgaim, de elég sokat tettem ezért a felkészülés során, és a szezon közben is nagyon figyeltem magamra. Mindent megtettem, hogy elkerüljem a sérüléseket, ez mind sokat segített abban, hogy ilyen szezont tudok menni. Nincs még vége, de tudom, hogy sokat kell még dolgoznom, és akkor minden rendben lesz.

Mondhatjuk, hogy most vagy a pályafutásod csúcsán, vagy még magasabbra is odaérhetsz?
Bízom benne, hogy lesz jobb is, de

most érzem magam a legösszeszedettebbnek.

Hová lehet tenni az amerikai focibajnokságot az európai ligákhoz képest? Mit játszana a Kansas a korábbi csapataiddal?
Nem szeretem az ilyen összehasonlításokat, ráadásul egy meccsen bármi megtörténhet. Mindegyik liga más, az MLS egy fizikális bajnokság, nehéz összevetni bármelyik európaival. Annyi biztos, hogy nagyon fejlődik a liga, nagyon komoly céljai vannak, közel hatvan válogatott labdarúgó szerepel benne. A színvonala jó, biztos, hogy ez még jobb is lesz, de beazonosítani nem tudom, hogy hányadik a világon, melyik bajnokságnál erősebb vagy gyengébb.

A csatársor melyik posztján szeretsz a leginkább szerepelni? Hiszen a Kansasben többnyire balszélső vagy, a válogatottban befejező csatár voltál, majd a jobbszélre is át kellett állnod.
Ezt most én sem tudom (nevet). Ott próbálok a legjobb lenni, ahová betesznek, de fent a 9-es poszton, a csatár mögött érzem magam a legjobban. De most valamiért a szélső posztokon is jól érzem magam, aminek örülök.

Miben szeretnél még fejlődni?
Mindenben.

Káprázatos szólógól:

Mit jelentett számodra, hogy a klubcsapatodnál te lettél az év felfedezettje?
Annak jobban örülök, hogy megnyertük a kupát. Persze, azért jó érzéssel tölt el ennek az egyéni díjnak a megszerzése is.

Miért fejlődhetett ugrásszerűen a teljesítményed a korábbiakhoz képest?
Egy nagyon pozitív környezetbe csöppentem, sokat segítettek a csapattársak és az edzőm is, rögtön befogadtak. Ezért sikerülhetett jól a felkészülésem, jobb állapotba kerültem, és ez hozta magával a jó dolgokat.

A jövődet hogy látod? A menedzsereid azt nyilatkozták, hogy vannak kérőid, és könnyen lehet, hogy visszatérsz Európába.
Csak azért nem szeretnék visszatérni, hogy elmondhassam, Európában futballozom, de ha olyan ajánlatot kapnék, ami előrelépést jelentene, akkor elgondolkodnék. De most jól érzem magam, érzem a bizalmat, így a váltás most nem feltétlenül téma. De mindenki tudja, hogy a fociban bármi megtörténhet, nehéz hosszú távra tervezni, ugyanakkor a mostani helyzetemmel meg vagyok elégedve.

Nem volt kellemetlen számodra, hogy az Egyesült Államokban minden játékosnak nyilvános a fizetése?
Nem, mert itt ez a normális.

Ha Németh Krisztián lő, abból mostanság nagyon gyakran gól születik Forrás: AFP

Számítasz rá, hogy a remeklésed révén kapsz egy jobb szerződést, és nem csak a csapat hetedik legjobban kereső játékosa leszel?
Ez volt a terv, azért is írtunk alá rövid távú szerződést, mert itt nem ismertek annyira, más földrészről érkeztem. Ha jól mennek a dolgok, remélem, megköthetünk egy hosszú távú szerződést is.

A magyar származású Vermes Pétert milyen edzőnek ismerted meg? Magyarul beszéltek?
Mindent megért, és mindent el tud mondani magyarul, de a csapat előtt angolul beszélünk, ketten, egymás között viszont magyarul.

A stadionban sok magyar feltűnik a meccseiteken.
Sok magyar jár az idegenbeli meccseinkre. Az otthoni szurkolóink is beszereztek magyar zászlókat, de ők amerikaiak. A mérkőzések után, amikor csak tehetem, odamegyek a szurkolókhoz, és nagyon jólesik a szeretetük.