Mindenki a magyarokat akarja a pótselejtezőn

feröer szigetek magyar fociválogatott eb selejtező
Budapest, 2015. október 8. A magyar játékosok ünnepelnek, miután a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen 2-1-re legyőzték a Feröer-szigetek csapatát a Groupama Arénában 2015. október 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Írországban, Dániában, Norvégiában és Szlovéniában is arról álmodnak, hogy a vasárnapi Eb-pótselejtezős sorsoláson a magyarokkal kerülnek össze. A legfőbb indok, hogy egy magyar sem szerepel európai élcsapatban.

A szlovénok Anglia és Svájc mögött a harmadik helyen végeztek az Eb-selejtezők A csoportjában, és az alsóház tagjaként a svéd, bosnyák, ukrán, magyar négyesből kapnak majd ellenfelet a pótselejtezőkön.

Zlatan Ibrahimovic, Edin Dzeko, Jevhen Konopljanka vagy Gera Zoltán - ők a leendő ellenfelek legjobbjai a Delo.si szlovén weboldal szerint. A cikk szerzője felteszi a kérdést, hogy ki lenne a legjobb ellenfél, és a válaszában kifejti:

a magyarok ellen lenne a legnagyobb esélye a szlovén csapatnak a kijutásra,

a svédeket pedig maximum azért lenne jó kapni, hogy a szurkolók láthassák a szupersztár Ibrahimovic játékát.

A szlovénoknak Európa-klasszis kapusuk van, Samir Handanovic az Interben véd Forrás: AFP/Jure Makovec

Persze a szlovénok sem arra vágynak, hogy Zlatan szép góljaival elüsse az Eb-től a csapatot, ezért valójában nem szeretnének Svédországgal találkozni. De a svédeken kívül az ukránok és a bosnyákok sem tartoznak a 'bárcsak őket kapnánk' kategóriába - írja a lap.

Aztán részletezi, hogy miért vágynak annyira a magyarokra. Először is azért, mert

egyetlen magyar játékos sem szerepel nívós klubban.

Három ismert magyar játékost emel ki az oldal: a 36 éves Gera Zoltánt, a 39 éves Király Gábort és a 28 éves Dzsudzsák Balázst, akiknek a válogatottját az ismeretlen Bernd Storck Eb-pótselejtezőig vezette.

A szlovénok azért is optimisták, mert eddig, összesen négy barátságos mérkőzést játszottak a magyarokkal, és ebből hármat megnyertek. 2008-ban és 1994-ben 1-0-ra győztek vendégként, 2003-ban otthon nyertek 2-1-re, igaz, 1998-ban idegenben kikaptak 2-1-re.

Robbie Keane 35 évesen is húzóember az ír válogatottban Forrás: DPPI media/Michael Zemanek

Martin O'Neill, az írek csapatkapitánya az Independentnek azt mondta, nem foglalkozik azzal, hogy a selejtezőn a németek és a lengyelek mögött harmadik helyen végzett csapata csak az alsóházba került, és nem fog kedvenc ellenfelet választani magának a vasárnapi sorsolás előtt. A lap viszont kiemeli, hogy

az ír drukkerek egyértelműen a magyarokat szeretnék kapni a sorsoláson,

méghozzá azért, mert számukra jó előjel, hogy Magyarország az íreknél alapvetően gyengébbnek tartott, csoportelső északírek mögött csak a harmadik helyen tudott végezni. A cikk emlékeztet arra is, hogy egy magyarországi szavazás eredménye szerint a magyar drukkerek 42 százaléka a szlovénokat nevezte meg ideális ellenfélként, az írek csupán 5,5 százalékot kaptak.

"Tisztán látható, hogy

a csoport utolsó meccsén" - olvasható az oldalon.

Udvarácz Milán, a Fradival 11 éve bajnoki aranyat nyert kapus évek óta Dániában él, de sportágat váltott, mára nem a futballban dolgozik: a dán női és férfi tornaválogatott fizioterapeutájaként keresi a kenyerét. Az Origo kérdésére azt mondta, a dán focit nem ismeri, mert nem követi, ám azt tudja, hogy mit gondolnak az országban a pótselejtező sorsolásáról.

- nyilatkozta röviden az Origónak.

Christian Eriksen (balra) a jelenlegi legjobb dán, a Tottenham kiválósága Forrás: AFP/Odd Andersen

A thelocal.dk cikke szerint a dánok sajnálják, hogy nem jutottak ki közvetlenül az Eb-re, ami azért nem jött össze, mert múlt csütörtökön kikaptak a csoportelső Portugália otthonában, majd vasárnap Örményország sem tudott segíteni, és vendéglátóként 3-0-ra kikapott a végül csoportmásodik albánoktól.

Morten Bruun dán futballszakértő a lehetséges ellenfelek erősségét az alapján értékeli, hogy hány topligás játékosuk van. "Az ukrán csapatból számos játékos a legmagasabb szinten szerepel, még a legnagyobb európai klubokban is ott vannak páran. Boszniának is van pár ilyen játékosa, a svédek egy ilyen futballistával rendelkeznek, mígy a magyaroknak egyetlen egy ilyen játékosuk sincs."

Martin Ödegaard (balra), a Real Madridban szereplő norvég csodagyerek Forrás: AFP/Cornelius Poppe

Az aftenposten.no oldal szerint a svédek azt szeretnék, ha az olaszok és a horvátok mögött csoportharmadik norvégokkal kerülnének össze. "Vessünk véget annak, hogy ők a nagy testvér. Fogjuk be a szájukat!" - olvasható a weboldal jegyzetében. A cikk végén lévő szavazásból kiderül, hogy

a norvégok szintén a magyarokkal szeretnének összekerülni.

Eddig közel 9400-an szavaztak, és ebből 4800-an - tehát a voksolók több mint fele - arra klikkeltek, hogy a magyarokat szeretnék ellenfélnek a pótselejtezőn. Talán meglepő a svédek második helye (2500 szavazat). Harmadik Bosznia (1400), a legjobban pedig a mindössze 500 voksot kapó Ukrajnától tartanak az oldal olvasói.

Menetrend:
Október 18., a pótselejtezők sorsolása
November 12-14.: 1. mérkőzések
November 15-17.: 2. mérkőzések