Vágólapra másolva!
A német Spiegel című lap szerint a 2006-os labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát vesztegetés révén kapta meg a német szövetség.

A Spiegel azt írja, hogy a német pályázati bizottság egy olyan alapot hozott létre, amelybe az Adidas akkori sportszergyártója, Robert Louis-Dreyfus révén 10,3 millió svájci frank került, mint utóbb kiderült, ezt az összeget a FIFA végrehajtó bizottságának tagjai kaphatták, mégpedig a 24 tagú testületből négy ázsiai képviselő.

A FIFA 2000 júliusában döntött a 2006-os vébéről, amelyre négy ország, Németország, Dél-Afrika, Anglia és Marokkó pályázott. Az első két körben Marokkó és Anglia hullott ki, végül Németország 12-11-es szavazati aránnyal győzött az utolsó fordulóban, miután az óceániai küldött, Charlie Dempsey visszalépett a szavazástól.

Blatter Dél-Afrikát támogatta volna

Ha Dempsey az eredeti terveknek megfelelően Dél-Afrikára szavazott volna, akkor 12-12 lett volna az eredmény, és akkor az elnöknek, Sepp Blatternek kellett volna döntenie, aki egyértelműen az első afrikai vébét támogatta (ami aztán négy évvel később, 2010-ben megvalósult végül).

Niersbach és Beckenbauer is tudott a Spiegel szerint a vesztegetésről Forrás: AFP

A Spiegel szerint a titkos alapról a játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnoki címet szerző, akkor a pályázati bizottság vezetőjeként tevékenykedő Franz Beckenbauer, valamint Wolfgang Niersbach, a német szövetség jelenlegi elnöke is tudott.

Megvolt a fedősztori a pénz visszafizetésére

Louis-Dreyfus egy évvel a vébé előtt, 2005-ben kérte vissza a kölcsönt, ami akkoriban 6,7 millió eurót tett ki. A német szövetség a Spiegel szerint úgy oldotta meg a dolgot, hogy a német szervezőbizottság átutalta a pénzt a FIFA-nak, azzal a címszóval, hogy ebből fedezik a berlini Olimpiai Stadionba tervezett FIFA-gála költségeit. Az esemény végül nem lett megtartva, a FIFA pedig később átutalta a pénzt Louis-Dreyfus zürichi bankszámlájára.