Egymilliárdot hozna aranylábúinknak az Eb-szereplés

Storck, Bernd edzés egész alakos fotó EGYÉB TÁRGY Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása labda labdarúgó sportoló SZEMÉLY szövetségi kapitány TÁRGY térdel tetoválás
Athén, 2015. október 10. A magyar labdarúgó-válogatott játékosai és Bernd Storck szövetségi kapitány (fehérben) a Görögország elleni Eb-selejtező labdarúgó-mérkőzés hivatalos edzésén az athéni Karaiszkákisz Stadionban 2015. október 10-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar futballválogatott tagjai egymilliárd forintos prémiummal számolhatnak, ha a válogatott kijut a 2016-os Európa-bajnokságra. Bőven futja a szép jutalomra az UEFA által a csapatoknak juttatott összegből. 

A „méltányos elismerés” - ezt a kifejezést használta Vági Márton a Blikk premizálást firtató kérdésére – talán nem is a legjobb szó arra, hogy a szövetség krőzussá teszi a játékosokat, ha sikerült kijutniuk Norvégia ellen az Európa-bajnokságra. A Rangado.hu úgy tudja, a játékosok 100 ezer eurót (31 millió forintot) kapnak fejenként, de ezen kívül még jár nekik pontprémium is, így a kijutással alaposan megszednék magukat a futballistáink.

A teljes keretnek járó

egymilliárd forintból aszerint részesülnek a játékosok, hogy hány meccsen jutottak szóhoz

a válogatott Eb-selejtezőiben. Az utolsó ismert prémiumösszeg még 2008-ból származott – bár állítólag a 2014-es vb-re jutásért is hasonló összeg járt –, akkor a Kisteleki István vezette MLSZ egymillió eurót dobott fel a játékosoknak (ez akkoriban még csak 240 millió forintnak felelt meg).

Megéri kijutni az Eb-re Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Blikk összehasonlításként azt írja, a románoknál is hasonló összeget, 3,5 millió eurót osztottak szét a sikerrel megvívott Eb-selejtezők után. Hozzáteszik, az UEFA mind a 24 Eb-résztvevőnek 12 millió eurót (3,7 milliárd forintot) utal át, és ehhez jönnek még a különböző bónuszokról és a győzelmekért járó külön összegekről.

A magyar válogatott a selejtezőkör utolsó játéknapján bukta el a kijutást a franciaországi tornára, így most pótselejtezőre kényszerül, ahol kiemeltként Norvégiával találkozik (november 12., és 15. a két meccs időpontja). Magyarország 1972 óta nem járt Európa-bajnokságon, és 1986 óta nem jutott ki egyetlen nagy futballtornára sem.