Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökjelöltjévé vált a szervezet egyik alelnöke, a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, hiába tiltakozott jelölése ellen a játékosok szakszervezete.

Az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke vasárnap, a határidő előtt egy nappal nyújtotta be a jelölését alátámasztó dokumentumokat a FIFA zürichi székházában. Salman sejk korábban még Michel Platini UEFA-elnököt támogatta a nemzetközi szövetség elnöki tisztségéért zajló küzdelemben, de mivel a francia sportvezetőt a FIFA etikai bizottsága pénzügyi visszaélések gyanúja miatt október elején 90 napra eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, úgy döntött, hogy jelölteti magát.

A bahreini elnökaspiráns esélyeit a kommentárok szerint növelheti, hogy a nemzetközi sportpolitika egyik meghatározó személyiségének, illetve az olimpiai mozgalom kulcsfigurájának számító kuvaiti Ahmad al-Fahad al-Sabah sejk szoros szövetségese.

Új elnökére vár a FIFA Forrás: AFP

A futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet, a FIFPro szerint viszont nem szabadna engedélyezni az indulást azoknak a jelölteknek, akik nem veszik figyelembe az emberi jogokat, márpedig Salman sejk hazája szövetségének vezetőjeként - feltételezések szerint - nem nyújtott védelmet több válogatott játékosnak, akiket demokráciapárti tüntetések során tartóztattak le 2011-ben, s néhányukat állítólag kínzásoknak is alávetették. Az elnökválasztásra február 26-án kerül sor.