Vágólapra másolva!
A Barcelona ikonját, Gerard Piquét egész Spanyolországban kifütyülik a nézők, és ő tesz is érte, hogy így legyen. Üzenget, káromkodik, katalán nyilatkozatokkal hergeli a sajtót, de ez még csak a kezdet: a milliomos playboyból egy nap könnyen a Barca elnöke lehet, és akkor elszabadul a pokol. Helyzetjelentés Madridból három héttel az El Clásicó előtt. 

Ahogy az a Barca elleni bajnoki előtt készült riportunkból kiderült, ha van a profik világában barátságos kertvárosi klub, akkor az a Getafe. Megyeri Balázs klubjának szurkolóit a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük vérmesnek, a Barcelona elleni mérkőzésen mégsem sajnálták az energiát, hogy a bemelegítéstől a lefújásig kifütyüljék Gerard Piqué összes labdaérintését. És nemcsak az ultrák, hanem a komplett közönség.

A Getafe-ultráknál vannak vérmesebb huligánok a földön Forrás: Origo / Hegedűs Henrik

A gyűlölködés a közelmúltban lángolt fel igazán. Először júniusban, a válogatott Costa Rica elleni, felkészülési meccsen aratott 2-1-es győzelme alkalmával fütyülték ki a nézők Piquét Leónban. Aztán szeptemberben Oviedóban, amikor a spanyol válogatott hazai pályán 2-0-ra győzött Szlovákia ellen. Vannak, akik azért neheztelnek rá, mert többször elmondta, hogy támogatja Katalónia függetlenségi törekvéseit, a Real Madrid-drukkereket pedig azzal bosszantotta, hogy a Barca BL- és Szuperkupa-győzelme után is beszólt a nagy riválisnak.

– mondta a védő, miután megkapták az érmeket.

Korábban mások is gyalázták már a Madridot, Samuel Eto'o például a Barca játékosaként mondott ennél különbeket is, mégsem lett közellenség.

Mi ennyire irritáló Gerard Piquében?

Amikor ezzel a kérdéssel fordultam a Teledeporte televízió riporteréhez, Fernandóhoz, azonnal egy szót vágott rá: mimado. Aztán megmagyarázta, mit jelent.

"Piqué egy elkényeztetett kölyök, aki azt hiszi, hogy neki mindent szabad, és olyan dolgokba is beleártja magát, amilyenekbe nem kellene. Rettentő arrogáns, a médiában mindig katalánul nyilatkozik – amit a spanyolok nem értenek meg –, még akkor is, ha a spanyol válogatott a téma. Ezzel ráadásul plusz munkát is ad az újságíróknak és a szerkesztőknek, mert feliratozni kell, amit mond. Folyton Katalónia függetlenségéről prédikál, ami önmagában nem lenne akkora probléma, de emellett kritizálja a spanyol labdarúgó-szövetséget, hogy a tv-közvetítésekből befolyó pénzből nem ad eleget a Barcának. Ha annyira független akar lenni, akkor

– magyarázza Fernando az ellenérzések egyik fő okát.

Gerard Piquét folyamatosan kifütyülték Getaféban is Forrás: AFP/Maxim Malinovsky


Az sem növeli a játékos rajongótáborát, hogy sokan úgy gondolják,

Piquének csak megszületni volt nehéz.

Édesapja, Joan egész jó amatőr játékosnak számított, de később felhagyott a karrierjével, és ügyvédnek tanult. Manapság egy építőipari vállalat elnöke. Piqué édesanyja, Montse a Guttmann Intézet igazgatója – a kórházat még 1965-ben alapították Barcelonában, és ez volt az első olyan spanyol intézet, amely gerinc- és agysérülések kezelésére specializálódott.

Aki leszerelte a kaszást is

Piqué tizenegyes éves volt, amikor nagyszüleinél nyaralt a Costa Braván, és játék közben a labda után szaladva fejjel előre átesett az első emeleti erkély korlátján, majd a zuhanás után kómába esett. A helyi egészségügyi lehetőségek nem voltak alkalmasak a gyermek fejsérüléseinek ellátására, így átszállították Barcelonába, abba a kórházba, amelyben édesanyja is dolgozott. Ott már megkaphatta a szükséges kezelést, és náhány óra után maradandó sérülés nélkül ébredt fel a kómából.


Piqué tehát művelt, tehetős, sikeres családba született, ezüstkanállal a szájában – tartják róla. Az iskoláit jó eredménnyel végezte, tehetsége elismeréseként pedig imádott klubjában kezdhetett futballozni.

Az 1987-es generáció: Messi, Fábregas és Piqué Forrás: fcbarcelona.com


Fiatal játékosként arany élete volt a Barcelonánál, gyakran kijárt a B-csapat meccseire és a kosárderbikre is, miközben folyamatosan játszott a klub utánpótlásában.

Külön mázlija, hogy a legendás 1987-es korosztály tagja, mint Cesc Fábregas vagy Lionel Messi.

"Fiatalon nem sok mindennel foglalkoztam: iskolába jártam, fociztam, és játszottam a többiekkel, másra pedig nem is volt szükségem.

mert másokon már láttam, milyen frusztrált és összetört lesz az ember, ha ez mégsem sikerül neki. Én nem akartam kudarcként megélni az életem" – emlékszik vissza Piqué a kezdetekre Graham Hunter könyvében (Barca – A világ legjobb csapatának története). Vagyis az, amiért mások gyerekként mindenüket odaadták volna, őt eleinte nem különösebben izgatta. Ennek is szerepe lehetett abban, hogy végül 17 évesen elhagyta a Barcelonát, és ingyen a Manchester Unitedhez igazolt.

Gerard Piqué angol bajnokságot és Bajnokok Ligáját is nyert a Manchesterrel Forrás: AFP


Négy évvel később, 2008 nyarán 5 millió euróért tért vissza. Akkoriban ott volt a klubnál Carles Puyol a friss Eb-trófeával a zsebében, ő általában a mexikói Rafa Márquezzel alkotta a védelem közepét. Mellettük Eric Abidal, aki ez idő tájt már jelezte, hogy szívesebben játszik középen, mint balhátvédként, és Martín Cáceres, akit 16 millió euróért vett a Barca.

Amihez hozzáér, arannyá válik

Mégis Piqué kapta meg a bizalmat Pep Guardiolától, és már első, bemutatkozó évében a csapat alapemberévé vált: a 2008/2009-es szezonban, amikor a Barcelona megcsinálta a triplát, ő volt a hatodik legtöbbet pályán lévő játékos a keretben. Csak a Bajnokok Ligáját nézve pedig a harmadik.

A 2015-ös BL-győzelem után Piqué egy katalán zászlót állított fel a berlini stadion közepére Forrás: Origo


Innentől nem volt megállás: 23 éves korára mindent megnyert, amit játékos megnyerhet, és egy spanyol divatóriás reklámarca lett. Önéletrajzi könyvet adott ki, popsztárokkal randizott – később feleségül is vette a kolumbiai énekesnőt, Shakirát. Ez azonban újabb problémákhoz vezetett.

Pijo

A 'pijo' spanyol szó, és nagyjából megfelel az angol 'posh' kifejezésnek, ami Beckham feleségének az állandósult jelzője. Egy pijo fenn hordja az orrát, többnek, jobbnak képzeli magát másoknál, akiket lenéz, és ennek hangot is ad. Kivagyi, felszínes alak, akinek fontos a pénz, a csillogás, a márkás ruhák viselése.


"Piqué a katalán David Beckhamnek képzeli magát, de csak szeretne az lenni. Mi azt mondjuk rá: pijo. Ez egyébként érdekes dolog, mert a közvélemény, a sztereotípiák szerint a Real Madrid drukkerei a pijók, amiben van is valami, de ők azért nem bántóan adják elő magukat. Piqué viszont dölyfös és beképzelt, a klub szeme fénye, és még nem volt egy alkalom sem,

Egyre többen utálják őket az országban, amióta Shakira is Katalónia szabadságharcosának képzeli magát. Az egy dolog, hogy a katalán Piqué pénzeket követel a spanyol szövetségtől, de hogy a kolumbiai Shakira nyíltan arra használja a népszerűségét, hogy spanyol belügyekbe szóljon bele, az sok embernél kivágja a biztosítékot" – világítja meg a közutálat hátterét Fernando.

A gyűlölködés nem a katalánoknak szól: a csereként beálló Andrés Iniestát az egész stadion megtapsolta tisztelete jeléül Forrás: Origo / Hegedűs Henrik


Ez még nem minden:

nemcsak Piqué jelene, de a jövője is fontos.

Piqué nagyapja nem más, mint Amador Bernabéu, a Barcelona ikonikus alakja, aki három különböző klubelnök – Josep Lluís Núnez, Joan Gaspart és Enric Reyna – alatt, 23 éven át szolgálta a klubot. Igazgatósági tagként képviselte a Barcelonát a spanyol szövetségnél, az UEFA-nál és a FIFA-nál is. Unokája sosem titkolta, hogy neki is hasonló ambíciói vannak, csak ő egy kicsit magasabbra tör.

Amador Bernabéu (balról a második) már Piqué születése napján gondoskodott arról, hogy unokája socio, vagyis klubtag legyen Forrás: AFP


"Piqué többször tett egyértelmű és nyilvános utalást arra, hogy pályafutása végén egy nap majd harcba száll az elnöki székért, és kőkemény ellenfél lesz bárki számára. Már most is klublegenda, a katalán szurkolók imádják a tökösségét és a belemenős stílusát. A felesége popsztár, az édesapja befolyásos, az édesanyja gyerekeket gyógyít, ő maga pedig egy sármőr – mármint Katalóniában. Folytassam?" – teszi fel a költői kérdést Sid Lowe, a talán legelismertebb angol nyelvű spanyol szakíró, aki szerint

Piqué egy (sport)politikai atombomba.

"Nem lehet tudni, mit hoz a jövő. De ha Piqué egyszer valóban klubelnök akar lenni, akkor jó eséllyel az is lesz. Ha pedig így alakul, akkor a Mourinho–Guardiola-korszak háborúja cicaharcnak tűnik majd a várható állapotokhoz képest. Piquében nemcsak az arrogáns playboyt látja Madrid, hanem a jövő Barca-elnökét is. Összességében emiatt lett ádáz ellenség" – mondja Lowe.

Piqué és Shakira, az álompár Forrás: EPA


Az már csak hab a tortán, hogy Piqué mostanában a pályán is egyre több mindent enged meg magának. A Spanyol Szuperkupa-döntőn például kiállította Carlos Velasco Carballo játékvezető, miután a védő egy igen erős káromkodással – "Me cago en tu puta madre" – sértegette a partjelző édesanyját.

És jön a Clásico

A Real Madrid és a Barcelona legközelebb november 21-én csap össze a Santiago Bernabéu-stadionban, Piqué azon az estén is a derbi kulcsfigurája lesz majd.