Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott tagjai a Hadtörténeti Múzeumban hangoltak a norvégok elleni, jövő csütörtöki és vasárnapi pótselejtezőkre. A 20 éves Nagy Ádám szerint ferencvárosi klubtársa, a remek formában lévő Gera Zoltán lehet a csapat kulcsjátékosa az Eb-kijutásért zajló harcban.

Bernd Storck szövetségi kapitány jól tudja, hogyan növelheti a magyarországi népszerűségét. Amint a csapatával közeledett a Budai Várban a magyar média felé, látványosan megölelte a talán legnépszerűbb játékosát, Gera Zoltánt, és széles mosollyal lépett be a Hadtörténeti Múzeum bejáratán.

"Jó megismerkedni a történelemmel, érdekes volt és tanulságos a kiállítás, én nagyon élveztem, hogy itt voltunk" - mesélte fél órával később az Origónak Gera Zoltán, aki néhány napja azt mondta: ez lesz pályafutása legfontosabb mérkőzése. Ez az ő szájából mindenképpen nagy szó, hiszen játszott már Európa Liga-döntőt a Fulhammel, és a West Bromwich Albionnal is voltak olyan meccsei, amikor a tét nagy volt, az ellenfelek pedig olyan sztárcsapatok, mint a Manchester United vagy épp a Liverpool.

A stratégiát ilyen környezetben is meg lehet beszélni Forrás: Baricsa Gábor / MLSZ.hu

Gera a szurkolókat megnyugtatta, jó a hangulat az edzőtáborban, és a mostani hét még nem olyan kemény, mint a jövő heti lesz, már teljes kerettel. A Bernd Storck kapitány segédedzőjeként a válogatotthoz nemrég csatlakozott Andreas Möllerrel emberileg már elégedett a Fradi 36 éves középpályása. "Mindenki tudja, hogy mennyire jó játékos volt, egyelőre még csak ismerkedik a csapattal.

A csapatot kedden fitnesztesztnek vetették alá, Gera úgy érzi, nagyon jó erőben van, bár az eredményekről még nem kapott információt. De szerinte biztos, hogy jók lettek a számok. Hogy ezt mire alapozza? "Sokszor rúgtunk gólt a selejtezőmeccsek végén, szóval, szerintem jó erőállapotban vagyunk." A győzelem receptje szerinte mindössze ennyi: "Fegyelmezetten kell játszanunk, ahogy eddig, és a kínálkozó lehetőségeket gólra kell váltani - ez ilyen egyszerű."

Nagy Ádám fegyvert ragadt a múzeumban Forrás: Baricsa Gábor / MLSZ.hu

Gera fradista csapattársa, a 20 éves Nagy Ádám számára a múzeumlátogatás során a legnagyobb élmény az volt, hogy a történelmi érmékhez kesztyűben hozzáérhetett, de közben azzal is tisztában van, hogy most a válogatott is egy történelmi tettet hajthat végre.

"Azt még nem tudom, hogy van-e esélyem pályára lépni, mert abszolút újonc vagyok. De szerintem sok minden múlik azon, hogy miként sikerül majd a telki felkészülés."

Nagy örül annak, hogy a nála 16 évvel idősebb Gerával a Fradiban és a válogatottban is együtt szerepelhet.

Azonos pozícióban szerepelünk, ezért rengeteget tanulhatok tőle. Biztos vagyok benne, hogy kulcsfigura lesz a norvégok ellen, de nem csak a képességei, hanem a formája miatt is."

A játékosként 1990-ben világbajnok, 1996-ban pedig Eb-aranyérmes Andrea Möller korábban a németekkel gond nélkül kijutott a nagy eseményekre, de a magyarországi munkáját nem a játékosként elért sikereire alapozza. "Én csak a másodedző vagyok. Nincs sok időnk, csak három hétre érkeztem, hogy felkészítsük a csapatot a következő két meccsre. Ez egy történelmi esély a válogatott számára, hiszen harminc év után juthat ki újra egy nagy világversenyre.

Persze, sok tapasztalatom van, de nálam sokkal fontosabbak a játékosok, mert nekik kell játszaniuk a pótselejtezőkön. Szívesen beszélek nekik arról, hogy nyomás alatt hogyan lehet jól teljesíteni, de ennél fontosabb, hogy jó kondícióban legyenek, és megfelelő mentalitással fussanak ki a pályára."

Juhász és Gera is nagy érdeklődéssel nézte az érméket és kitüntetéseket Forrás: Baricsa Gábor / MLSZ.hu

Azt mondja, ha valaki kéri, szívesen beszél a szép emlékeiről. "A kilencvenes években játszottam, ennek már húsz éve, és természetesen, ha a játékosok szeretnének hallani az akkor szerzett foci-Eb-s élményeimről, szívesen beszélek velük róla. Szerintem azonban ennél fontosabb, hogy elmagyarázzam az edzésgyakorlatokat, és a modern futballról beszéljek nekik. Sok játékossal már szót ejtettünk az erőnlét és mentalitás fontosságáról."

Amikor az Origo arról kérdezte, jobb vagy rosszabb-e a magyar csapat, mint azt az ideérkezése előtt gondolta, kitérő választ adott. "Az eddigi Eb-selejtezős meccsek alapján azt mondom, hogy

Jól tudjuk, hogy három napon belül kell lejátszani majd 180 percet, és a siker érdekében ki kell találni a nyerő stratégiát."

Meglepő választ adott arra a kérdésre, hogy mit gondol a csatárokról. "Vannak, akik jól szerepelnek a klubjaikban, de olyanok is akadnak - például Szalai Ádám és Stieber Zoltán -, akik nem kaptak sok lehetőséget. De ez számunkra nem probléma, mert több támadó játékos közül is választhatunk majd, amikor összeáll a kezdőcsapat."