Vágólapra másolva!
Richard Rufus, a 90-es évek egyik kiemelkedő védője az angol Premiershipben, hamarosan a bíróság előtt találja magát. Egy piramisjáték alapján felépített csalássorozatban 16 millió fontot csalt ki befektetőktől. 

A 40 éves egykori PL-játékos, akit a Charltonnál a valaha volt legjobb védőnek választottak, a Ponzi-sémát használva húzott le több millió fontot befektetőkről, magánemberekről, sőt közeli barátairól is. Köztük volt Rufus egykori játékostársa, a Chelsea csapatkapitánya, Paul Elliot is.

A Charles Ponziról elnevezett módszer a piramisjátékhoz hasonló rendszerben működik, itt a nagy haszon ígéretével becsapdázott új befektetők pénzéből fizették a régebbieket, de a bíróság szerint Rufus így is 3,4 millió fontot tudott kivenni az üzletből négy év alatt.

Richard Rufus Forrás: Origo

A bíróság szerint 2007 és 2011 között Rufus valutabefektetésnek álcázott Ponzi-sémája busás hasznot hozott a csalónak, aki havi ötszázalékos kamatot ígért a befektetőknek. A becsapottaknak ki is fizetett nagyjából 7,3 milliót, hogy az üzletet mozgásban tartsa, de a sokadik körben beszállóknak már nem marad semmi, őket nagyjából 8,6 millió fonttal károsította meg.

A Charltont 11 éven át szolgáló Rufus 1996-ban és 2000-ben is bekerült a Premier League álomcsapatába.