Vágólapra másolva!
Legalább 140 ember életét vesztette a Párizs belvárosában több helyszínen végrehajtott géppisztolyos, robbantásos támadásokban. Az egyik robbantás tisztán hallatszott a Franciaország-Németország barátságos Európa-bajnoki felkészülési meccs alatt is. 

A mérkőzés közben nem lehetett tudni, mi történik a stadionon kívül, ezért a meccset végigjátszották, a franciák 2-0-ra nyertek. A mérkőzés közben tisztán hallani lehetett a merényletsorozat egyik robbanását.

A csapatok tanácstalanok voltak, egy pillanatra el is bizonytalanodtak, hogy mi történt, de aztán folyt tovább a játék.


A lelátón helyet foglalt Francois Hollande francia köztársasági elnök, őt biztonsági okokból kimenekítették.

A szurkolók a meccset követően értesültek a tragédiáról, mintegy 60 percig a stadionban kellett várakozniuk, mielőtt kiengedték volna őket.

A szurkolók nem hagyhatták el a stadiont Forrás: BBC

A jelentések szerint legalább három robbantás rázta meg a Stade de France Stadion környékén, ahol a francia-német meccset rendezték.

A franciák Olivier Giroud és Andre-Pierre Gignac találatával győztek a szintén Eb-résztvevő vendégeik ellen, ezzel nagyon hosszú sorozatot szakítottak meg, ugyanis legutóbb 2001 februárjában tudtak odahaza nyerni Németországgal szemben.

A meccs végén a műsorközlő arra szólította fel a nézőket - és az eredményjelzőn is erre kérték őket -, hogy kizárólag három kijáraton, az északin, a délin és a nyugatin hagyják el a stadiont.

Történelmi meccset nyertek a csehek

Az ugyancsak Eb-résztvevő csapatok közül Csehország magabiztos sikert aratott Szerbia felett a két válogatott történetének első egymással szembeni találkozóján. A friss világranglista-éllovas belgák 1999 után ismét legyőzték az olaszokat, Wales viszont ezúttal sem tudta megszakítani rossz szériáját az Európa-bajnokságról lemaradó hollandokkal szemben: ahogyan eddig minden alkalommal, úgy most is vereséget szenvedett.

Izland egy év - 2014. november 16. - után kapott ki ismét, ezúttal az Európa-bajnokságra szintén kijutott lengyeleknél. A kontinenstornát címvédőként váró Spanyolország megszakítás nélkül hetedik meccsén győzött, a vendég Anglia - amely egyedüliként végzett százszázalékos mutatóval a selejtezősorozatban - 15 veretlen meccs után kapott ki.

A spanyolok szakították meg az angolok veretlenségi szériáját Forrás: AFP


Rosszul sikerült az új szövetségi kapitány, a német Michael Skibbe bemutatkozása a tavalyi, brazíliai világbajnokságon nyolcaddöntős, de a magyarok Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában utolsó helyen végző görög válogatott kispadján, hiszen csapata 1-0-ra kikapott Luxemburgban.


A magyar csapattal azonos csoportban szerepelt, és onnan első helyezettként továbbjutott Észak-Írország immár nyolc meccs óta veretlen, pénteken legyőzött ellenfele, Lettország viszont 12 találkozó óta nyeretlen.


Eredmények:
Csehország-Szerbia 4-1 (1-0)
Belgium-Olaszország 3-1 (1-1)
Észak-Írország - Lettország 1-0 (0-0)
Lengyelország-Izland 4-2 (0-1)
Spanyolország-Anglia 2-0 (0-0)
Szlovákia-Svájc 3-2 (1-0)
Wales-Hollandia 2-3 (1-1)
Franciaország-Németország 2-0 (0-0)
Luxemburg-Görögország 1-0 (0-0)

korábban:

Katar-Törökország 1-2 (0-0)
Koszovó-Albánia 2-2 (0-0)