Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága csütörtökön tárgyalta azt a javaslatot, amely a mostani 32-ről 40-re emelné a világbajnokságon szereplő csapatok számát. A testület végül leszavazta az ötletet.

Wolfgang Niersbach, a végrehajtó bizottság német tagja azt közölte, hogy a javaslatot elsősorban az ázsiai és afrikai vb-tagok támogatták, de most visszaküldték további elemzésre.

A mostani lebonyolítás 1998 óta van érvényben, a franciaországi volt az első torna, amelyen az addigi 24 helyett 32 válogatott vett részt.

Ha a mostani javaslatból a későbbiekben valóság lesz, akkor négy- helyett ötcsapatos csoportok lennének a 2026-os világbajnokságon, és ez nagyjából egy héttel meghosszabbítaná az általában egy hónapig tartó tornát.

A tavalyi vébé így zárult, a német válogatott ünnepelhetett Forrás: AFP

Ettől még nem lenne több esélyünk kijutni

A létszámbővítés Európát érintené a legkevésbé, a kontinensről így is magasan a legtöbb csapat kvalifikálja magát a tornára, amelyet gyakran szóvá is tett a többi könföderáció. A 40 csapatos vébé ötletét elsőként Michel Platini dobta be két éve, az UEFA elnöke akkor még nem tudhatta, hogy később a korrupciós botrány miatt örökös eltiltást kérnek rá.

A létszámemelést ellenzők szerint a 40-es csapatos világbajnokság esetén nagyon felhígulna a színvonal, de látva, hogy az Eb-t is 16-ról 24 csapatosra bővítették, nem kizárt, hogy a vébét érintő javaslatot is sikerül keresztül vinni.