Az európai klubok hallani sem akarnak a 40 csapatos focivébéről

focivébé, foci-vb, Hollandia-Mexikó, NED-MEX
FORTALEZA, BRAZIL - JUNE 29: Klaas-Jan Huntelaar of the Netherlands celebrates scoring his team's second goal from the penalty spot during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Netherlands and Mexico at Estadio Castelao on June 29, 2014 in Fortaleza, Brazil. (Photo by Alex Livesey - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet ellenzi, hogy 2026-tól negyven válogatott szerepeljen a világbajnokságon.

Pénteki közleménye szerint a szervezet (ECA) többek között azért bírálja a nemzetközi szövetség (FIFA) tervezetét, mert azt nem egyeztette vele, így a csapatok véleményét figyelmen kívül hagyta. Az ECA 220 klubot képvisel.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke, egyben az ECA vezetője szerint mindez bizonyíték arra, hogy a FIFA a korrupciós válság miatti reformfolyamatok lezajlása után sem fog megfelelően működni.

Egyelőre leszavazták, de még előkerülhet

A két szervezet közötti feszültség márciusban enyhülni látszott, amikor a FIFA beleegyezett, hogy 209 millió dollárt (60 milliárd forint) oszt szét azon klubok között, amelyeknek a játékosai szerepelnek a 2018-as oroszországi vb-n.

A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága csütörtöki ülésén tárgyalt arról a javaslatról, hogy a vb-n részt vevő válogatottak számát emeljék fel 32-ről 40-re. A testület egyelőre leszavazta az ötletet.

A mezőny bővítését az elmúlt időszakban több futballvezető is szorgalmazta, köztük Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára, a FIFA februári elnökválasztásának egyik jelöltje. A mostani javaslatot - amely a csütörtökön elfogadott reformcsomag része volt - elsősorban az ázsiai és afrikai bizottsági tagok támogatták, de most visszaküldték további elemzésre.

2017-ben döntenek a 2026-os házigazdáról

A létszámemelés először a 2026-os vb-n jöhetne szóba, a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari tornán még biztosan 32 csapatos lesz a küzdelem. A vb-résztvevők számát nem határozza meg a FIFA szabályzata. Amennyiben később mégis 40 csapatosra bővítik a mezőnyt, az öthetes tornába plusz 32 mérkőzést kell majd beiktatni, azaz elképzelhető, hogy összesen 96 meccset bonyolítanak le.

A 2026-os torna házigazdáját legkorábban a 2017-es Kuala Lumpur-i kongresszuson jelölhetik ki.

Két alelnök 90 napra felfüggesztve

Közben a FIFA etikai bizottsága 90 napra felfüggesztette a szervezet két alelnökét, a hondurasi Alfredo Hawit és a paraguayi Juan Ángel Napout, akiket csütörtök reggel tartóztattak le. Az észak- és közép-amerikai, valamint karibi (CONCACAF), illetve a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) elnökét azért tiltották el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert a svájci ügyészség vesztegetés vádjával csütörtökön letartóztatta őket.

A sportvezetők a FIFA végrehajtó bizottságának ülésére érkeztek Zürichbe. "A magas rangú FIFA-tisztviselők a vád szerint pénzt fogadtak el latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtezőmérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítése során" - közölte a svájci Igazságügyi Hivatal.