Blatter és Platini nyolcéves eltiltást kapott

Sepp Blatter, FIFA, Michel Platini, UEFA, foci
This combination made on October 29, 2015 shows a picture of FIFA president Sepp Blatter (L) taken on July 20, 2015 in Zurich and a picture of UEFA President Michel Platini taken on May 28, 2015 in Zurich. Platini insisted on October 29, 2015 that he remains the best man to lead scandal-hit FIFA despite currently being suspended from the sport. Blatter has claimed there was a deal to give Russia the 2018 World Cup before voting took place, and blamed "bad losers" England and the US for the corruption scandal engulfing the organisation. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Véget ért a FIFA etikai bizottságának vizsgálata, Sepp Blatter és Michel Platini is súlyos büntetést kapott a korrupciós ügyek miatt.

A FIFA Sepp Blattert és Michel Platinit egyaránt nyolc évre eltiltotta minden, a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől az etikai bizottság korrupciós ügyekben indított vizsgálata után – írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Az eltiltás azonnali hatállyal életbe lépett. Emellett Blatter 40 ezer dollár (11,5 millió forint), Platini 80 ezer dollár (23 millió forint) pénzbüntetést is kapott.

Nekik nyolc Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


Valószínűleg mindketten fellebbeznek a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), de a 79 éves, a világszövetséget 1998 óta vezető Blatter pályafutásának nyilván véget vet a büntetés. Az eddig az európai szövetség (UEFA) elnökeként dolgozó Platini FIFA-elnöki ambícióinak mondhat búcsút.

Tessék mondani, ez milyen pénz

A két sportvezető azon bukott le, hogy fény derült egy 2011-es, 2 millió dolláros utalásra, amelyről sem a pénzt átutaló Blatter, sem az azt kapó Platini nem tudta kielégítően megmagyarázni, hogy mi volt az alapja.

A vizsgálóbizottság szerint nem bizonyítható, hogy az összeg vesztegetési pénz volt, de mindketten

gyakorolták a hivatalukat.

Hans-Joachim Eckert, a FIFA-vizsgálóbizottság elnöke a múlt héten tartott az ügyben meghallgatást, Platini azonban nem ment el, csak az ügyvédei. A bizottság jelentése több mint 50 oldalt tett ki.

Az egész FIFA bűzlik

Az utóbbi hónapokban egymás után derültek ki a világszövetség korrupciós ügyei. Májusban hét vezetőt vettek őrizetbe egy zürichi hotelben. Az amerikai hatóságok 39 FIFA-alkalmazottat vádoltak meg összesen 200 millió dollárnyi vesztegetéssel. A svájci hatóságok

vizsgálják a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb odaítélését is.

Az elnökválasztást február 26-án tartja a szervezet Jelenleg öt pályázó van: Salman bin Ibrahim al-Kalifa, az ázsiai szövetség elnöke, Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember, Al bin al-Husszein jordániai herceg, Gianni Infantino, az UEFA főtitkára és Jerome Champagne, a FIFA korábbi főtitkárhelyettese.