Megszünteti legkorruptabb hivatalát a FIFA

AZ év képei 2015
NE használd 2016.01.01-ig!
FIFA president Sepp Blatter looks on as fake dollar notes fly around him, thrown by a British comedian during a press conference at the FIFA world-body headquarter's on July 20, 2015 in Zurich. The 79-year-old Swiss official looked shaken as the notes thrown by Simon Brodkin, stagename Lee Nelson, fluttered around him in a conference hall at the FIFA headquarters. Brodkin was taken away in a Swiss police car after the stunt. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szerdai bejelentése szerint hivatalosan április 26-án szűnik meg a szervezet vezető testülete, a végrehajtó bizottság. A FIFA szerdán tette közzé a február 26-i elnökválasztó kongresszus napirendi pontjait, és ha a tagszövetségek képviselői megszavazzák, aznap változik meg a szervezet alapszabályának néhány fontos tétele. 

A reformprogram részeként például megszűnik a végrehajtó bizottság, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács veszi át. A határozatok hatvan nappal később, április 26-án lépnek életbe.

A végrehajtó bizottság a nemzetközi szövetséget sújtó korrupciós botrány szimbólumává vált,

a testület 24 tagja közül ugyanis 14 ellen vizsgálatot folytat az etikai bizottság, vagy már a vádemelés is történt az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma részéről.

A 37 főből álló új tanács napi rendszerességgel segíti majd az általános titkárság munkáját, és egyeztet azzal a szintén új - kormányzóbizottság névre hallgató - testülettel, amelynek legtöbb tagja nem a labdarúgás világából kerül ki. A szerdai közlemény szerint a kormányzóbizottság tagjait a májusi, mexikóvárosi kongresszuson választják meg. Feladatuk a tanács tevékenységének támogatásán kívül az alapszabály modernizálása lesz.

Más is lesz a reformcsomagban

A FIFA végrehajtó bizottsága december elején hagyta jóvá a szervezet megtisztulását célzó reformcsomagot. Ez korlátozza a magas rangú vezetők számát, csökkenti a vezető testület hatáskörét, továbbá növeli a nők jelenlétét. A reformok értelmében az elnök és a vezető tisztségviselők maximum három, egyenként négyéves ciklust tölthetnek posztjukon, és a végrehajtó bizottsághoz tartozó stratégiai és vezetői feladatköröket szétválasztják.

Kisebb hatalmat kap a FIFA-tanács, mint korábban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A tanácsban mind a hat kontinentális szövetséget képviseli majd legalább egy nő is. A vezető testület lesz a felelőse a FIFA teljes stratégiai vezetésének, míg az úgynevezett általános titkárság felügyeli a működési és üzleti tevékenységeket, amelyek a stratégia hatékony végrehajtásához szükségesek. A FIFA ezután mind a 209 tagszövetségétől megköveteli, hogy saját szabályzataiban tiltsa meg a diszkrimináció valamennyi formáját.

És persze maga az elnökválasztás

Szintén fontos változás várható a kormányzati vagy egyéb beavatkozás szankcionálásában. A nemzetközi szövetség jelenlegi alapszabálya kimondja, hogy a tagszervezeteknek önállóan, harmadik fél beavatkozása nélkül kell működniük, de a tervezet szerint ez enyhülni fog, és csak az indokolatlan beavatkozást büntetik.

Gianni Infantino az egyik jelölt Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A február 26-i kongresszus legnagyobb érdeklődéssel várt napirendi pontja az elnökválasztás. A pozícióra öten pályáznak hivatalosan: Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; Gianni Infantino, az európai szövetség (UEFA) főtitkára; Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember.

Michel Platini UEFA-elnök nem indulhat a választáson, mert - Joseph Blatter FIFA-elnökhöz hasonlóan - nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága hétfőn.