Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága jóváhagyta a gólvonal-technológia alkalmazását a nyári Európa-bajnokságon, illetve a Bajnokok Ligája következő idényének egyenes kieséses szakaszában.

Azt a testület pénteki ülésén még nem döntötték el, pontosan melyik cég eszközeit veszik igénybe a franciaországi Eb-n, amelyen a magyar válogatott is szerepel. A nemzetközi szövetség a GoalControl rendszert használta a 2014-es világbajnokságon, a brit Hawk-Eye elnevezésű eszközt pedig számos európai ligában alkalmazzák.

Platini hiába ellenezte

A játékvezető asszisztensek szerepe nem változik, továbbra is figyelemmel kell kísérniük a tizenhatoson belül és annak környékén történő eseményeket. Bár az UEFA elnöke, Michel Platini régóta ellenzi a gólvonal-technológiát, a mostani döntés előtt nem nyilváníthatott véleményt, mert a FIFA független etikai bizottsága - Joseph Blatter FIFA-elnökhöz hasonlóan - nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.

Végre el lehet majd dönteni a vitás eseteket Forrás: AFP

Később választanak csak elnököt

Az UEFA sajtótájékoztatóján beszámoltak arról is, hogy addig biztosan nem fognak új elnököt választani, amíg Platini eltiltását - a fellebbezéseket követően - az illetékesek végleg el nem bírálják. A tisztújításra a tervek szerint május 3-án, a budapesti kongresszuson kerülne sor, de bizonytalan, hogy a francia sportvezető ügye addigra lezárul-e.

Felfüggesztése miatt Platini nem indul a FIFA február 26-i elnökválasztásán, amelyen az UEFA főtitkára, Gianni Infantino lesz az egyik európai jelölt. A svájci sportvezetőt az UEFA tagszervezetei nagy többséggel támogatásukról biztosították pénteken.

Infantinót 500 ezer euróval támogatják

Infantino csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy egy októberi döntés értelmében az UEFA 500 ezer euróval (156,4 millió forint) támogatja elnökjelölti kampányát. A FIFA elnöki posztjára Infantino mellett négyen pályáznak: Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember.

Blattert és Platinit decemberben azért tiltották el, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet elmondása szerint tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál.

Az etikai bizottság a büntetés indoklásában "összeférhetetlenséget" és "hűtlen kezelést" említett, és jelezte: a 2011-es kifizetésnek "semmilyen jogalapja nem volt". Az ügyben a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert, de a játékosként háromszoros aranylabdás Platinival szemben is nyomoz a svájci államügyészség.