Társoldalunk:

Panenka saját arcképével díszített arany érmét kapott

2016.02.10. 18:05

Saját arcképével díszített arany emlékérmét kapott Antonín Panenka világhírű futballista, akinek legendássá vált tizenegyesével a cseh válogatott Európa-bajnok lett 1976-ban, Belgrádban.

Az Antonín Panenka arcképével díszített arany érme a hatodik darabja A csehszlovák futball legendái elnevezésű éremsorozatnak, amelynek kiadását 1974-ben kezdeményezte a futballista öregfiúk alapítványa. 

Az aranyból és ezüstből készült érméket a Jablonec nad Nisou városban lévő cseh állami pénzverde készíti. Az első darab arany érmét minden labdarúgó személyesen készíti el a gépen. Eddig Josef Masopust, Josef Kadraba, Jan Lála, Ivo Viktor és Karol Dobiás kapott emlékérmét. Az arany érmék ára 10 950 korona, azaz mintegy 125 ezer forint. A tervek szerint összesen 11 érme készül majd, a prágai sajtó szerint a közeljövőben Zdenek Nehoda, Pavel Nedved és Jan Koller kapnak saját érmét.

Panenka és az érme

Forrás: Denik.cz

"Mi akkoriban nem a pénzért futballoztunk. Az Európa-bajnoki címet természetesen mindig nagyon nehéz megszerezni, az nem pénzkérdés, azt egyszerűen a pályán kell kiharcolni" - nyilatkozta az éremverés alkalmából Panenka, és hozzátette, rendkívül örül, hogy tagja volt az akkori győztes csapatnak.

A kiváló játékossal öt és fél éve készített interjúnkat itt olvashatja.

Az 1976-os labdarúgó Eb döntőjét június 20-án Belgrádban játszotta Csehszlovákia és a címvédő NSZK, és utóbbi volt az esélyes.

Rendes játékidőben 2-2 volt az eredmény, és miután a hosszabbításban nem esett már gól, az Eb-címről büntetők döntöttek. A tizenegyesek negyedik párjában a német Höness hibázott, így a csehszlovákok ötödik büntetője dönthetett, ezt rúgta Panenka. A prágai Bohemians csatára nekifutott és alápörgetett a labdának, amely lassú ívben az elvetődő német Maier kapus mellett a háló közepébe hullott. Az így értékesített büntetőket azóta gyakran Panenka-tizenegyesnek nevezik.