Társoldalunk:

Két tanú Platini mellett vallott a korrupciós ügyben

2016.02.16. 08:27

Nyolc órán át hallgatta meg Michel Platinit a FIFA fellebbviteli bizottsága. A volt UEFA-elnök két tekintélyes tanúval próbálta igazolni, hogy tiszta pénzt kapott Blattertől.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyolc évre eltiltott elnöke, Michel Platini két tanúval támasztotta alá védekezését a nemzetközi szövetség (FIFA) fellebbviteli bizottságának hétfői meghallgatásán.

Jókedvűen érkezett

Forrás: AFP/Michael Buholzer


A 60 éves francia sportvezető nyolc órán át tartó zürichi meghallgatásán Jacques Lambert, a franciaországi Európa-bajnokság szervezőbizottságának vezetője, valamint Angel Maria Villar, a spanyol szövetség elnöke, az UEFA alelnöke is megerősítette, hogy ismert volt Platini és Joseph Blatter FIFA-elnök korábbi szóbeli megállapodása az előbbi tanácsadói munkájáért járó fizetéséről.

Kicsit távoli fizetési határidő

Platini azért van bajban, mert kiderült, hogy Blatter 2011 februárjában kétmillió svájci frankot utalt át neki, és nem világos, hogy miért. Ő azt állítja, hogy az 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta a pénzt majdnem tíz évvel később, ezt azonban nem mindenki hiszi el.

Az ügyben a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert, és a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A FIFA etikai bizottsága karácsony előtt mindkettejüket eltiltotta nyolc évre bármilyen, a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. A büntetés indoklásában "összeférhetetlenséget" és "hűtlen kezelést" említett, mondván, a 2011-es kifizetésnek semmilyen jogalapja nem volt".

"Ha bármit elkövettem volna, amiért most bűntudatot kellene éreznem, szégyenemben már régen elbujdostam volna Szibériában" – mondta hétfőn Platini, aki a meghallgatása előtt és után is nyugodtnak tűnt. Hozzátette, nem érdekli, hogy véget ért a sportvezetői pályafutása, később viszont azt mondta, reményei szerint hamarosan visszatérhet svájci irodájába, újra az UEFA elnökeként tevékenykedhet, és közreműködhet a nyári Eb előkészületeiben.

A héten lehet döntés

Kedden Joseph Blattert is meghallgatja a FIFA fellebbviteli bizottsága. A testület mindkét sportvezető ügyében még ezen a héten meghozhatja a döntését. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója emlékeztet rá, hogy a bermudai Larry Mussenden által vezetett bizottság ritkán változtatja meg az első fokon született ítéleteket. A két sportvezető még a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhat, amennyiben másodfokon sem menti fel őket a FIFA illetékes testülete.