Vágólapra másolva!
A Real Madrid az egyenes kieséses szakaszban 1962 után tudott újra győzni olasz ellenfél otthonában, mivel a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén Cristiano Ronaldo és Jesé góljaival 2-0-ra verte a nagyot harcoló, de a helyzeteit elpazarló Romát. Ha már pazarlás, erről a német Wolfsburg is tudna mesélni, amely háromgólos előnyéből csak egyet őrzött meg a belga Gent ellen.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
AS Roma (olasz) – Real Madrid (spanyol) 0-2 (0-0) - az élő közvetítés
gól: C. Ronaldo (58.), Jesé (86.)

Luciano Spalletti érkezése jót tett a Romának, a csapat a legutóbbi négy bajnokit egyaránt megnyerte, de a sorban legyőzött Frosinone, Sassuolo, Sampdoria, Carpi négyes még a Serie A-ban belül sem tartozik az igazán komoly ellenfelek közé.

Zidane szeretett a Roma ellen játszani

Így aztán a Spalletti-féle Romának a Real Madrid elleni BL-nyolcaddöntő volt az első igazi tesztje, és a spanyolok részéről az edző, Zinedine Zidane lehetett a legizgatottabb, aki első meccsére készült a legfontosabb európai kupasorozatban. Játékosként a Roma a két kedvenc ellenfele közé tartozott az olasz bajnokságban, a Juve színeiben háromszor is beköszönt ellenük, ennyit csak a Barinak tudott még lőni.

Ha azt írtuk Spallettiről, hogy jó hatással volt a Romára, akkor ugyanez igaz a kirúgott Benítezt váltó Zidane-ra is,

akivel hat bajnokit tudtak le C. Ronaldóék, és ezeken 24 gólt szereztek,

ami kereken négyes átlagnak felel meg.

Csak semmi kockázat!

A meccs első félideje olyan volt, amilyen egy egyenes kieséses párharc első meccsének az eleje általában lenni szokott, feszült, de szinte eseménytelen. A Roma felhúzta a falat a saját 16-osa elé, ezzel próbálta megfojtani a Real támadójátékát, ami tökéletesen sikerült, a spanyolok kézilabdás módon adogatták, többnyire tanácstalanul, majd néha eszükbe jutott, hogy meg lehet próbálni távolról, de ezek általában elakadtak valamelyik önfeláldozó rómaiban.

Ronaldóra az első félidőben általában két római figyelt Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

A legveszélyesebb realos próbálkozás Marcelo nevéhez fűződött, aki C. Ronaldo löbbölése után kapásból elvállalta a 16-os sarkáról, és Szczesny vetődés közben jól imádkozott, mert a labda egy arasznyival elkerülte a bal sarkot. A Roma kontrákra épített, és elsősorban a két szélső, Salah és El Shaarawy gyorsaságában bízott, nem is alaptalanul, mert mindketten remekül indultak be a védelem mögé. Az ígéretesebb lehetőség El Shaarawy előtt adódott, aki Vainqueur labdájával nyargalt végig a térfélen, Varane azonban kőkemény becsúszással az utolsó pillanatban húzta meg a féket.

Kár volt felpiszkálni Ronaldót

Az első félidő úgy pörgött le, hogy nem volt kaput eltaláló lövés, aztán a másodikban hirtelen mindkét csapat elkezdett támadni. Salah továbbra is nagyon aktív volt, de egyedül nem tudta befejezni az akciókat, középről meg hiányzott egy vérbeli csatár. Aztán a Real az 58. percben C. Ronaldo révén előnybe jutott, a leshatárról induló portugál a szokásos cselével vette vissza a labdát Florenzi mellett, majd úgy lőtt a bal felsőbe, hogy a bevetődő olasz lábán kissé felpattant a labda.

Ez volt a 12. gólja az idei sorozatban, idegenben pedig november 30-a óta az első, a keddi sajtótájékoztatón éppen azt vette zokon, hogy arról kérdezték, nem zavarja-e, hogy rég nem szerzett gólt a Bernabéuból távol.

Ronaldónak ez volt a 40. gólja a BL egyenes kieséses szakaszban,

ami azért óriási dolog, mert rajta kívül összesen tízen jutottak el legalább 40 gólig a sorozatban, de ők a csoportkörrel együtt szereztek annyit.

Ramosszal és Zidane-nal ünnepelte a gólját Forrás: AFP

Hirtelen beindult a támadófoci mindkét oldalon

A gól után óriási adok-kapok folyt a pályán, de abszolút jó értelemben, mintha mindkét edző szólt volna, hogy gyerünk fiúk, innentől teljes gőzzel előre, csak kapkodtuk a fejünket a helyzetek láttán.

Az egyik oldalon Vainqueur hatalmas lövése után csapkodhatták bosszúsan a levegőt a hazai drukkerek, aztán megnyugodva sóhajthattak, amikor Ronaldo és James Rodríguez is ziccerben fejelt mellé, majd ismét szentségelhettek, amikor Dzeko csak az oldalhálót találta el tiszta helyzetben.

A Real megúszott egy tizenegyesgyanús esetet is,

Carvajal becsúszva eltalálta Florenzi lábát, de Královec nem látott okot arra, hogy sípoljon.

A csere eldöntötte a továbbjutást

A 83. percben Szalah egy az egyben állhatott volna Navasszal szemben, de nem tudta átvenni a labdát, és hogy ez mekkora luxus volt, az a 86. percben derült ki, amikor a csereként beállt Jesé úgy gondolta, ha nem támadják meg, ellövi a labdát, ami a jobb alsóban pihent meg.

A Real 2004 óta először nyert a BL-ben Olaszországban, az egyenes kieséses szakaszban pedig egy még hosszabb negatív sorozatot tört meg, ezt megelőzően 1962-ben tudta bevenni egy olasz ellenfél otthonát. És a kétgólos előnnyel valószínűleg megszakad egy másik rossz széria is, ugyanis 1987-ben sikerült utoljára kiejtenie a madridiaknak olasz riválist, akkor a Napoli volt az áldozat.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Gent (belga) – Wolfsburg 2-3 (0-1)
gól: Kums (80.), K. Coulibaly (89.), illetve Draxler (44., 54.), Kruse (60.)

A másik szerdai meccsen két olyan csapat találkozott, amely még sosem jutott el a BL egyenes kieséses szakaszáig. A Wolfsburg az első félidő végén Draxler révén törte meg a csendet,

aztán a második félidőben úgy tűnt, a német csapat kiüti a belgákat, amikor újabb két gólt szerzett.

Draxler a második góljánál pazarul emelte át a kapust

Az sem volt csúnya, ahogy Kruse behúzta a levegőből

A Gent azonban nem zuhant össze, a hajrában kétszer is betalált, így nem utazik teljesen esélytelenül a németországi visszavágóra.

Az első belga gólban benne volt a németek kapusa is


Coulibaly mindenkit megelőzött a rövid saroknál: