Vágólapra másolva!
Először találkozott török és orosz sportcsapat, mióta a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet Szíria fölött, és az isztambuli Európa Liga-meccsen a két ország közti feszült viszonyra rátett egy lapáttal a Lokomotiv Moszkva játékosa. 

Az Európa Ligában a legjobb 32 közé jutásért találkozott a Fenerbahce és a Lokomotiv Moszkva, az első mérkőzésen a török sztárcsapat 2-0-ra nyert. Az isztambuli összecsapás után a török média azonban nem a csapat győzelmével foglalkozik, hanem a vendégek egyik játékosán, Dmitrij Taraszovon látható póló.

A moszkvaiak játékosa a mérkőzés után levette a mezét, ami alatt

egy Vlagyimir Putyint éltető pólót viselt,

így ment ki megköszönni a vendégszurkolók támogatását. A pólón az orosz elnök arcképe alatt az a felirat olvasható, hogy „a legudvariasabb elnök.”

Dmitrij Taraszov és a legudvariasabb elnök Forrás: France24.com

A felirat utalás arra, hogy Oroszországban a Krím-félszigetet annektáló – valójában soha be nem ismert – orosz katonákat a köznyelv „udvarias fiúknak” hívja. A kormánypárti Yeni Safak (ennek a lapnak a székhelyénél történt robbantásos merénylet nemrég)

szalagcímmel jelent meg szerdán.

A két ország között az oroszok szíriai szerepvállalása, illetve a török légierő által lelőtt orosz vadászgép ügye óta feszült a viszony.

A két csapat közti feszült viszonyról árulkodik az is, hogy – legalábbis a Fener portugál edzője, Vitor Pereira szerint – az orosz csapat edzője nem ment oda hozzá jattolni sem a meccs előtt, sem utána. „A küzdelmeknek a futball keretein belül kell maradnia, és a tisztelet nem maradhat el. A futball és a politika két külön dolog” – dohogott Pereira.

[via France24.com]