34 év után lecsapott a Legerősebb

Matias Alonso, The Strongest, foci
Matias Alonso (C) of Bolivia's The Strongest, heads the ball to score against Brazil’s Sao Paulo, during their 2016 Copa Libertadores football match held at Pacaembu stadium, in Sao Paulo, Brazil, on February 17, 2016. AFP PHOTO / Nelson ALMEIDA NELSON ALMEIDA / AFP
Vágólapra másolva!
34 éves kellett várnia a szurkolóknak arra, hogy a bolíviai The Strongest labdarúgócsapata ismét meccset nyerjen idegenben a Libertadores-kupában. Ha sikerülne kihasználni a gyilkos hazai pálya előnyét, meglehetne a nyolcaddöntő.

Az 1908-as alapítású klub eddig tizenegyszer nyert bajnoki címet hazájában, a nemzetközi kupában azonban még sohasem sikerült az áttörés. A Libertadores-kupában eddig kétszer jutott túl a csoportkörön, de 1990-ben és 1994-ben is elvérzett már a nyolcaddöntőben.

A gyenge szerepléshez persze az is kellett, hogy a csapat – kilépve a fővárosból, La Pazból – képtelen volt nyerni, ezért is okozott általános meglepetést, hogy szerdán, 34 év várakozás után idegenben, a Sao Paulo otthonában győzött 1-0-ra.

Matias Alonso (középen) szerezte a The Strongest történelmi gólját Forrás: AFP/Nelson Almeida

Miután a csapat a világ legmagasabban, 3637 méteren fekvő létesítményében, az Estadio Hernando Siles pályáján játssza a hazai mérkőzéseit, van esély arra, hogy ez az idegenbeli győzelem ismét továbbjutást ér.

A legendás Hernando Siles Stadion Forrás: Wikipedia

Ez a világ egyetlen 3000 méter feletti stadionja, ahol a FIFA megengedi a nemzetközi mérkőzések lebonyolítását. A levegő annyira ritka, hogy az ellenfelek többsége nehezen bírja, Lionel Messi eddig utolsó ottani fellépésén hányt, míg Angel Di Maríát oxigénmaszkban kellett levinni a 2014-es vb-selejtezőt követően.