Vágólapra másolva!
Nagyot lépett a labdarúgó Európa Liga nyolcaddöntője felé a Borussia Dortmund és a Sevilla együttese, a németek a Portót verték 2-0-ra, míg a spanyolok 3-0-ra verték a Moldét. A Manchester United tartalékos összeállításban kikapott 2-1-re a dán Midtyjllandtól, a vendégek spanyol kapusa, De Gea a bemelegítés során megsérült. A Villarreal megverte a Napolit, a Fiorentina-Tottenham rangadó 1-1-gyel ért véget.

A Manchester United dániai veresége ugyan meglepő – noha került már hasonló helyzetbe a klub, hiszen 2006-ban az FC Köbenhavn otthonából is vereséggel távozott -, de a Midtyjlland elleni mérkőzéshez hozzátartozik, hogy Louis van Gaal menedzsernek elképesztő sérüléshullámmal kellett megküzdenie.

És amikor már azt hitte, hogy Wayne Rooney kiesése az utolsó csepp a pohárban, akkor a bemelegítés során David De Gea is megsérült, így a meccsen az argentin Sergio Romero kapott lehetőséget a kapuban.

Paul Onuachu szerezte a Midtjylland győztes gólját a MU ellen Forrás: AFP/Kurt Desplenter

A Sergio Romero – Blind, McNair, Smalling, Love – Herrera, Carrick – Depay, Mata, Lingard – Martial összeállítású csapat nem villogott, Romero sok bravúrt bemutatott, de legalább sikerült idegenben gólt szereznie, márpedig a 2-1-es vereséget az Old Traffordon illene ledolgoznia.

Nagy csatát ígért az olasz bajnokságban jelenleg harmadik Fiorentina és az angol Premier League második helyén álló Tottenham csatája. A két csapat tavaly pontosan ugyanebben a szakaszban találkozott egymással legutóbb. Akkor a londoniak otthon 1-1-es döntetlent játszottak, majd a firenzei visszavágón a hazaiak 2-0-ra győztek. Most elképzelhető, hogy a fordítottja valósul majd meg, a Spurs ugyanis kiharcolt egy 1-1-es döntetlent Firenzében, így nyugodtan készülhet a londoni visszavágóra.

A Bundesliga második helyén álló Dortmund nagy fölényben futballozott a Porto ellen, a 7. percben Piszczek első próbálkozását még védte Casillas, de az ismétlést nem hibázta el a lengyel. A 2-0-s végeredményt a második félidő közepén Marco Reus állította be, igaz, lövése megpattant Martins Indin, így Casillasnak esélye sem volt hárítani.

A címvédő Sevilla igazolta hírét, és az első meccsen eldöntötte a norvég Molde elleni párharcot: Llorente duplája után Gameiro állította be a 3-0-s végeredményt. De nem szórakozott sokat a Valencia sem, 35 perc alatt gurított egy ötöst a Rapid Wiennek, és végül 6-0-ra győzött.

A topligás csapatok közül a Leverkusen és a Bilbao idegenben győzött 1-0-ra a Sporting, illetve a Marseille ellen, a Lazio 1-1-re végzett a Galatasaray vendégeként, míg az Augsburg-Liverpool és a Sahtar-Schalke meccs gól nélküli döntetlennel ért véget.

Ami a magyarokat illeti: Bogdán Ádám keretben sem volt a Liverpoolnál, míg Vanczák Vilmos a kispadon ült a Sion együttesénél..

Eredmények, Európa Liga, a nyolcaddöntőbe jutásért, 1. mérkőzések:
Fiorentina (olasz) - Tottenham (angol) 1-1 (0-1)
gól: Bernardeschi (59.), illetve Chadli (37., büntetőből)

Dortmund (német) - Porto (portugál) 2-0 (1-0)
gól: Piszczek (6.), Reus (71.)

Anderlecht (belga) - Olimpiakosz (görög) 1-0 (0-0)
gól: Mbodji (67.)

Midtjylland (dán) - Manchester United (angol) 2-1 (1-1)
gól: Sisto (44.), Onuachu (77.), illetve Depay (37.)

Sevilla (spanyol) - Molde (norvég) 3-0 (1-0)
gól: Llorente (35., 49.), Gameiro (72.)

Villarreal (spanyol) - Napoli (olasz) 1-0 (0-0)
gól: Denis Suárez (82.)

St. Étienne (francia) - FC Basel (svájci) 3-2 (2-1)
gól: Bayal Sall (9.), Monnet-Paquet (39.), Bahebeck (77.), illetve Samuel (44.), Janko (56., büntetőből)

Valencia (spanyol) - Rapid (osztrák) 6-0 (5-0)
gól: Santi Mina (4., 25.), Dani Parejo (10.), Negredo (29.), André Gomes (35.), Rodrigo (89.)

Augsburg (német) - Liverpool (angol) 0-0

Sparta Praha (cseh) - Krasznodar (orosz) 1-0 (0-0)
gól: Julis (64.)

Galatasaray (török) - Lazio (olasz) 1-1 (1-1)
gól: S. Sarioglu (12.), illetve Milinkovic-Savic (21.)

Sion (svájci) - Braga (portugál) 1-2 (0-1)
gól: Konaté (53.), illetve Stojiljkovic (13.), Rafa Silva (61.)
piros lap: Vukcevic (89., Braga)

Sahtar (ukrán) - Schalke (német) 0-0
piros lap: Kucher (86., Sahtar)

Marseille (francia) - Bilbao (spanyol) 0-1 (0-0)
gól: Aduriz (54.)

Sporting (portugál) - Bayer Leverkusen (német) 0-1 (0-1)
gól: Bellarabi (26.)
piros lap: Rúben Semedo (74., Sporting)