Pénzmosásra utaló jelek a focivébé-pályázatoknál

Katar, foci, focivébé, 2022
A handout picture made available on April 22, 2015 by Qatar World Cup's Supreme Committee for Delivery and Legacy, responsible for organising the global football tournament, shows the 40,000-seater Al-Rayyan Stadium after the committee released the design of the fifth stadium to host matches during the football World Cup in 2022. AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
A svájci államügyészség 152 gyanús pénzügyi tranzakcióra bukkant a 2018-as és 2022-es labdarúgó-világbajnokság helyszínének odaítélésével összefüggésben.

A kilenc hónapja zajló vizsgálat során a nyomozók pénzmosásra utaló jeleket és gyanús bankszámlákat találtak, ezek vélhetően összefüggésben állnak a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb folyamatosan vitatott helyszínkijelölésével.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy egy hete a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség etikai bizottsága pénzbüntetéssel sújtotta és figyelmeztette Franz Beckenbauert, mert megtagadta az együttműködést a két világbajnokság odaítélésének körülményeit vizsgáló eljárásban.

Egy katari stadion látványterve Forrás: AFP

A német futball élő legendája a FIFA végrehajtó bizottságának tagja volt 2010 decemberében is, amikor megszavazták, hogy Oroszországban, majd Katarban rendezzék a vb-t.