Vágólapra másolva!
A Sepp Blatter volt FIFA-elnök elleni nyomozás keretében kedden átkutatták a Francia Labdarúgó Szövetség irodáit. A Sky Sports értesülése szerint a hatóság olyan bizonyítékokat foglalt le, amelyek ahhoz a kétmillió svájci frankhoz kapcsolódnak, amit Michel Platini, az európai szövetség korábbi elnöke 2011 februárjában Blatter jóváhagyásával kapott.

A svájci államügyészség szerdán közölte, hogy a francia hatóságokkal közösen végrehajtott párizsi akció azzal a kifizetéssel áll összefüggésben, amely 2011 februárjában történt Blatter és az európai szövetség akkori) elnöke, Michel Platini között.

Blatter kétmillió svájci frankot adott Platininek, a svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott az UEFA-elnök. Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az a 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, s késedelmesen kapta meg.

Sepp Blatter Forrás: AFP

Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés. A két sportvezetőt az ügy miatt egyformán nyolc évre eltiltották a futballal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, majd ezt utóbb hat évre mérsékelték.

A keddi házkutatás során újabb dokumentumokat foglaltak le, a Sky Sports úgy értesült, hogy ezek bizonyító erejűek lehetnek a gyanús pénzügyletben. A svájciak hivatalosan 2015 szeptembere óta nyomoznak hűtlen kezelés gyanúja miatt.