Először ismerte el a FIFA, hogy pénzért adták el a vb-rendezést

Zürich, 2016. február 26. A svájci Gianni Infantino beszédet mond, miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új elnökének választották a szervezet rendkívüli kongresszusán, a zürichi Hallenstadionban 2016. február 26-án. (MTI/EPA/Ennio Leanza)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség több tízmillió dollárt követel vissza az amerikai hatóságoktól.

A pénzeket akkor foglalták le, amikor nyomozás indult a FIFA-t érintő korrupciós ügyben, amely végén 41 természetes és jogi személy került vád alá. Úgy tűnik, a FIFA az új elnökkel, a nemrég megválasztott Gianni Infantinóval új irányt vesz, és amíg az előző elnök, Sepp Blatter folyton az ártatlanságát hangoztatta, addig a szövetség most először ismerte el, hogy korrupt volt.

A FIFA maga is korrupció áldozata lett

A FIFA egy 22 oldalas kérelemmel fordult az amerikai ügyészséghez, és ebben indokolták meg, hogy miért igénylik vissza azokat a pénzeket, amelyeket a hatóságok a nyomozás során foglaltak le. A kérelemben olyan mondatok szerepelnek, mint hogy a FIFA maga is korrupció áldozata lett, és a korrupt vezetői visszaéltek a pozíciójukkal, amivel súlyosan megkárosították a nemzetközi szövetséget.

"A pénzek, amiket zsebre vágtak, a futball fejlesztését és népszerűsítését kellett volna, hogy szolgálják, ezért

- áll az ügyészségnek benyújtott kérelemben.

Megvették a szavazatokat a 2010-es vébé odaítélésénél

A FIFA 28 millió dollárt igényel vissza a korábbi vezetőknek kifizetett bónuszok, napidíjak, repülőjegyek után, és további 10 millió dollárt azért, mert a FIFA vezetői megkenték a végrehajtó bizottság tagjait, hogy a 2010-es világbajnokság odaítélésénél Dél-Afrikára szavazzanak.

A 22 oldalas dokumentumban konkrét személyeket is megnevezett a FIFA, így az amerikai Chuck Blazert, akitől 5,3 millió dollárt követelnek, vagy a korábbi alelnököt, Jack Warnert, akitől 4,4 millió dollárt.