Közel állt a csodához a Juventus, mégis a Bayern ment tovább

Thomas Müller, Bayern München, foci
Bayern Munich's midfielder Thomas Mueller (R) celebrates scoring the 2-2 goal during the UEFA Champions League, Round of 16, second leg football match FC Bayern Munich v Juventus in Munich, southern Germany on March 16, 2016. ODD ANDERSEN / AFP
Vágólapra másolva!
A 73. percben még 2-0-ra vezetett a Juventus Münchenben, sőt még a 91. percben is továbbjutásra állt, azonban a Bayern nemcsak hosszabbításra mentette a Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágóját, de a ráadásban be is gyűrte ellenfelét. Ugyancsak nyolc közé jutott a Barcelona, miután hazai pályán is legyőzte az Arsenalt.

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Bayern München (német) - Juventus (olasz) 4-2 (0-2, 2-2, 2-2) – hosszabbítás után
gól: Lewandowski (73.), Müller (90+1.), Thiago Alcantara (108.), Coman (110.), illetve Pogba (5.), Cuadrado (28.)
továbbjutott: a Bayern München, 6-4-es összesítéssel.

Amikor február közepén Paul Breitner, a Bayern München egykori világ- és Európa-bajnok labdarúgója azt mondta, semmi esélyt nem ad a Juventusnak a Bayern elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben, sokan emlékeztették arra, hogy egy ilyen nagyképű nyilatkozat után esett már ki a bajor csapat a nemzetközi kupákból: az 1980-81-es BEK elődöntőjéből.

Thomas Müller mentette hosszabbításra a mérkőzést Forrás: AFP/Odd Andersen

Azonban az első, torinói mérkőzés 55. percében kevesen hihették volna, hogy megtörténhet ez a csúfság, hiszen a Bayern már 2-0-s előnyben volt Thomas Müller és Arjen Robben révén. Igaz, a Juventus 2-2-re mentette a meccset, de a visszavágó toronymagas esélyese így is a bajor csapat maradt. Pláne, hogy az olaszok Claudio Marchisio, Giorgio Chiellini és Paulo Dybala nélkül utaztak Münchenbe, de a hazaiaknál is akadt egy nagy hiányzó, Robben.

Nem tudni, hogyan alakult volna a meccs, ha a második percben nem pattan el a labda Vidal elől, de az tény, hogy a 6. percben a Juventus szerzett vezetést. Lichtsteiner lövése Neuerről pont Pogba elé pattant a labda, aki nem hibázott 15 méterről (0-1).

Meglepő módon a Juventus irányította a játékot, a 22. percben Morata még lesről emelt a kapuba, de a 28. percben növelték előnyüket az olaszok. Morata pazar cselsorozat után a 16-os előteréből jobbra tolta a labdát, Cuadrado egy lövőcsellel elküldte Lahmot, majd jobbal a bal felsőbe vágta a labdát (0-2).

A szünetben még Franz Beckenbauer, a Bayern legendája is úgy nyilatkozott a német tévének, hogy az eredmény ellenére bízik a továbbjutásban, de a 73. percig úgy tűnt, nem lesz sok örömben része.

Akkor Douglas Costa jobbról élesen lőtt középre, és a hosszú saroknál Lewandowski egy méterről nem hibázott (1-2).

Őrült negyedórát produkált a hazai csapat, a nagy nyomásból előbb egy lesről szerzett Lewandowski-kapufára futotta, majd a 91. percben Thomas Müller közeli fejesével sikerült hosszabbításra menteni a mérkőzést (2-2).

Az első 15 perc egyetlen említésre méltó eseménye Lichtsteiner lövése volt, a térfélcsere után azonban a Bayern új lendületet vett. A 108. percben Thiago Alcántara kényszerítőzött Müllerrel, majd 14 méterről, jobbal a bal alsóba lőtt (3-2).

Két perc múlva a másik cserejátékos, Koman vágtatott végig a pályán a jobb szélen, majd a 16-oson visszavette a labdát a bal lábára, és kilőtte a jobb sarkot (4-2).

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Barcelona (spanyol) - Arsenal (angol) 3-1 (1-0)
gól: Neymar (18.), L. Suárez (65.), Messi (88.), illetve Mohamed El Nenny (51.)
továbbjutott: a Barcelona 5-1-gyel.

A címvédő Barcelona bejutott a legjobb nyolc közé, a katalánok a nyolcaddöntő szerdai visszavágóján, hazai pályán 3-1-re nyertek az Arsenal ellen, így kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel mentek tovább.

A hazai csapat Neymar 18. percben szerzett góljával már az első félidőben végleg eldöntötte a továbbjutás sorsát.

A fordulást követően a vendégek Mohamed Elneny pályafutása első arsenalos góljával egyenlítettek.

De a katalánok Luís Suárez elképesztő találatával újra vezetéshez jutottak.

Az uruguayi támadó egy jobbról érkező beadást kapásból, hanyatt vetődve bombázott a jobb felső sarokba. A 3-1-es végeredményt Lionel Messi állította be.

A Barcelona ezzel sorozatban 38. tétmérkőzésén maradt veretlen.