Társoldalunk:

A németek nem törik össze magukat a riói futballaranyért

2016.03.23. 18:26

A német U21-es labdarúgó-válogatott a tavalyi, csehországi korosztályos Európa-bajnokságon az elődöntőbe jutással kiharcolta az olimpiai szereplés jogát. Horst Hrubesch szövetségi edző már Rióra készül, és meglepő kijelentést tett: nem hajlandó túlkorost beválogatna a keretébe.

Az olimpiai kiírás értelmében ugyan a futballtorna az U23-as csapatok versengése, de a nézők elkényeztetése miatt a NOB három túlkorost engedélyez. Értelemszerűen a németeknél lenne elég jelentkező akár a két évvel ezelőtti világbajnok csapatból is, Mesut Özil, az Arsenal középpályása már érdeklődött is a lehetőség iránt.

Hrubesch ugyanakkor kijelentette, neki senki más nem kell. „Igazságtalan lenne azokkal a játékosaimmal szemben, akik kiharcolták a riói részvételt, ha nem lehetnének ott az olimpián” – mondta a szakember, aki játékosként nyert Európa-bajnokságot (1980) és világbajnoki ezüstérmet (1982).

Horst Hrubesch nem visz túlkorost

Forrás: AFP/Franck Fife

Hrubeschnek azonban kompromisszumokat is kellett kötnie, a Bundesliga-csapatok és a szövetség abban állapodtak meg, hogy egy klub csupán két játékossal képviseltetheti magát az olimpiai válogatottban.

Ráadásul Joachim Löwnek előválasztási joga van, azaz ha a kapitány úgy dönt, az olimpia rovására a felnőtt Eb-keretbe is felvihet játékosokat. Márpedig Löw éppen most, a szombati, Anglia, illetve a keddi, Olaszország elleni meccseken kíváncsi a leverkuseni Jonathan Tah játékára, de Leroy Sané (Schalke) és Joshua Kimmich (Bayern München) meghívása sem lenne váratlan.