Társoldalunk:

Az Eb helyett a börtönbe megy az angol foci csodagyereke

2016.03.25. 13:53

Adam Johnson az angol futball csodagyerekének indult, de a börtönben végezte. Ahogy az ítéletet kihirdető bíró fogalmazott: csak magának kereste a bajt - megkapta. 

A 28 éves Adam Johnsont 2015 márciusában tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy egy 15 éves lánnyal létesített szexuális kapcsolatot. Ekkor még azonban óvadék ellenében szabadlábra helyezték, sőt a jelenleg is zajló szezonban 19 alkalommal játszott a Sunderlandben. A februári, Liverpool elleni meccsen még gólt is szerzett, majd öt nappal később - amikor a játékos az ellene felhozott négy vádpont közül kettőben bűnösnek vallotta magát a bíróságon - a Sunderland azonnali hatállyal szerződést bontott vele. 

Adam Johnson pályafutása véget ért, az Eb helyett a börtönéletre készülhet

Forrás: AFP/Ian MacNicol

A tényállások előzetes ismeretében biztosra vehető volt, hogy letöltendő szabadságvesztésre ítélik majd, végül hat évet kapott. A játékos három évig biztosan börtönben ül majd, mielőtt feltételesen szabadulhat. 

Csak magának köszönheti

Ez lesz az első börtönbüntetése, amelyet egyébként kizárólag saját magának köszönhet.

Szabad akaratából, a körülmények ismeretében úgy döntött, hogy szexuális kapcsolatot kezdeményez egy 15 éves lánnyal, miközben - semmi kétség - azt gondolta, hogy úgyis megússza majd" - jelentette ki határozottan az ítéletet kihirdető bíró. 

Az ügyészség szerint egyébként Adam Johnson az életben kényszeresen kereste a szexuális újdonságokat: lefoglalt laptopján például állatpornót is találtak, és a játékos rendszeresen látogatott egy pornográf weboldalt, amelyen fiatal, 18. életévüket alig betöltött lányok láthatóak. Az is kiderült, Johnson rendszeresen szervezett szexpartikat is a házába - a barátnője tudta nélkül, értelemszerűen.

Az angol foci csodagyereke

Pedig Adam Johnson élete álomszerűen kezdődött. 12 évesen, a Middlesbrough utánpótlásában vették észre kimagasló tehetségét, majd 17 évesen már bemutatkozott a felnőtt csapatban, mégpedig rögtön az UEFA-kupában. Igaz, karrierjét árnyalta, hogy az orvosok eközben csont- és izomfejlődési problémákat diagnosztizáltak nála, ám ennek ellenére - elsősorban szülei támogatására támaszkodva - folytatta a labdarúgást, és 2010-ben 8 millió eurót fizetett érte a Manchester City, miközben angol válogatott is lett.

Johnson egy éven keresztül tagadta bűnösségét

Forrás: AFP/Paul Ellis

A váltás egyáltalán nem tett jót neki - leszámítva az anyagiakat. Bár milliókat keresett, nem tudta beverekedni magát a kezdőcsapatba (73 bajnokin lépett pályára, minden második alkalommal csereként), amiben szerepe volt annak is, hogy Roberto Mancini nem tolerálta a játékos pályán kívül mutatott teljesítményét.

Fejben kevés volt a profi futballhoz 

"Adam nem igazán érti, hogy működik a futball világa" - mondta Mancini. "Sokat fejlődhetne, ha játék közben gondolkodna. Egy jó játékos, de még véletlenül sem egy topjátékos. Remek srác, de sokat kell dolgoznia és gondolkoznia. Fantasztikus tehetsége van, azonban a földön kellene maradnia."

A manchesteri kaland nem tartott sokáig Johnson számára, és rövid úton visszakerült szülővárosába, Sunderlandbe. Újra a "helyi hős" lehetett, a nép fia, azok után, hogy a Citynél csak egy játékos volt a harminc közül. 

Johnson első sunderlandi nyilatkozatában azt mondta, hogy a "gyerekek példaképe szeretne lenni" - a történtek utólag elég furcsa élt adnak a szavainak. 

Stacey Flounders, a játékos barátnője az ítélethirdetésen már nem jelent meg, és kiköltözött a játékos villájából is, közös gyerekükkel együtt

Forrás: BBC


Visszaélt az ismertségével

A bíró az ítélet indoklásában kiemelte: súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy Johnson, aki sok sunderlandi gyerek példaképe volt, nemhogy nem viselkedett tiszteletreméltóan, hanem épp ellenkezőleg: ismertségét a fiatal lányok elcsábítására és behálózására használta fel. 

A sunderlandi fiatalok, fiúk, lányok vegyesen, szinte mindennap a csapat edzőközpontja előtt várnak a sztárok autogramjaira vadászva. Johnson is így találkozott először későbbi áldozatával, akinek megígérte, hogy később ad neki egy dedikált mezt is - kettesben. Ekkor a találkozón azt kérte, "hálából adjon egy csókot" a lány. Második privát találkozójukon Johnson meg is csókolta a lányt, fogdosta, a találkozó után pedig egyértelmű szexuális utalásokat tett, ezzel indult minden. 

Jó üzlet volt tagadni

Jonathan Rose bíró a csütörtöki ítélethirdetés indoklásában elmondta, hogy a 15 éves lány "pszichológiai sérülést szenvedett", amihez hozzájárult az a megalázó tortúra is, amit a játékos hónapokon keresztül tartó tagadása eredményezett. Johnson egyébként azzal, hogy továbbra is szabadlábon védekezhetett a tagadás következtében, további milliókat keresett a pályán, mire a bíróság kimondta a bűnösségét. 

Dr Philip Hopley, független szakértő egyébként a vizsgálat során megállapította, hogy a 28 éves Johnson a társadalmi normákat és saját pszichológiai fejlődését tekintve is éretlen a korához képest.