Elhunyt Cesare Maldini, a Milan legendája

maldini cesare
Paolo és Cesare Maldini
Vágólapra másolva!
A család tájékoztatása szerint vasárnap hajnalban, 84 évesen elhunyt a legendás olasz futballista, Cesare Maldini, Paolo Maldini édesapja, egykori szövetségi kapitány. 

A hírekre közleményben reagált az AC Milan vezetősége is.

"A futballvilág egy nagyszerű embert veszített ma el, és a klubunk történelméből is kikerül egy aranyoldal. Sosem feledünk!" - fogalmazott a klub.

A hátvéd Cesare Maldini négy bajnoki címet nyert a Milannal, 1963-ban elnyerte a BEK-trófeát is. Az olasz válogatottban 14 alkalommal szerepelt, ott volt az 1962-es világbajnokságon is.

Világsztárok kerültek ki a keze alól

Edzőként első alkalommal legnagyobb sikerei helyszínén, Milánóban ülhetett a kispadra, előbb Nereo Rocco segítőjeként, majd 1972-ben már vezetőedzőként. Ezt követően a Foggiát, a Ternanát és a Parmát irányította. Átmeneti visszavonulása után 1986-ban vállalt ismét munkát, az olasz U21-es válogatott szövetségi kapitányaként tért vissza. Az U21-es csapatot tíz éven keresztül irányította, és három alkalommal nyerte meg az Európa-bajnokságot. Közben olyan játékosok karrierjét egyengette szövetségi kapitányként, mint Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro vagy Francesco Totti.

Paolo és Cesare Maldini Forrás: AFP

Világbajnokság két válogatottal

Az U21-es csapat után a felnőtt válogatottat vette át Arrigo Sacchitól, majd ki is juttatta az 1998-as vb-re. Itt az olaszok számára a negyeddöntő jelentette a végállomást, ahol Franciaország ellen egy 0–0-s meccs után tizenegyespárbajban maradt alul. A sikertelen világbajnokság után - részben a média és a közvélemény nyomására - lemondott.

2001-ben Cesare Maldini egy rövid ideig az AC Milant is irányította, amelynek csapatkapitánya a fia, Paolo Maldini volt. Az edzősködést 70 évesen, Paraguay szövetségi kapitányaként fejezte be a 2002-es világbajnokság után, ahol csapatával a legjobb 16-ig jutott.

Visszavonulása után a Milan játékosmegfigyelőjeként és a beIN SPORTS szakértőjeként dolgozott.

Gyászszünet a bajnokságban

"Egy nagyszerű ember, futballunk abszolút csillaga távozott. Előbb játékosként, majd edzőként írta be magát kitörölhetetlenül az olasz labdarúgás történelemkönyvébe" - így emlékezett rá az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Carlo Tavecchio, aki elrendelte, hogy vasárnap és hétfőn minden mérkőzés gyászszünettel kezdődjön az országban.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Twitteren "nagy olasznak" nevezte Cesare Maldinit búcsúztatójában.