Vágólapra másolva!
Több egykori FIFA-tisztviselő mellett Lionel Messi és édesapja közös offshore cége is ott van a nemzetközi újságírócsoport által felderített hálózat kiszivárgott cégnevei között.

A rengeteg kiszivárgott dokumentum állami vezetők, bűnözők és több híresség, köztük Jackie Chan és Lionel Messi offshore érdekeltségeire talált bizonyítékot az International Consortium of Investigative Journalist (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Csoportja).

A dokumentumokból nem csak a közelmúltban történt bűncselekményekre derült fény, jóval korábbi ügyekből származó pénzösszegeket is mozgathattak az érintettek, jobbára Dél-Amerikában bejegyzett offshore cégeken keresztül.

Lionel Messi adócsalási ügy miatt már állt bíróság előtt Forrás: AFP

A FIFA-hoz kötődő szál, hogy a szervezet etikai bizottságának tagja, Pedro Damiani üzleti kapcsolatban állt korábban korrupcióért elítélt, a közvetítési jogokkal seftelő FIFA-tisztviselőkkel: az ügyvédi irodája védett hét, a fentiekhez köthető céget.

Lionel Messi egy apjával közösen birtokolt cégen, a Mega Star Enterprise Inc.-n keresztül érintett az ügyben, a spanyol adóhatóság vizsgálja az offshore céget. Messi ellen folyt már eljárás adócsalás miatt, a vád szerint

a személyéhez kötődő jogok értékesítéséből befolyó összegek után nem adóztak,

mivel azokat Spanyolországon kívül – Uruguayban, Belize-ben, Svájcban és az Egyesült Királyságban – bejegyzett cégek kezelték. Messi apjára másfél éves börtönbüntetést kért az ügyész.