Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék épületében kedd délelőtt folytatódott a Nyíregyháza Spartacus kizárása ügyében az MLSZ ellen indított per tárgyalása. A bíróság első fokon a Szparinak adott – írja a klub hivatalos honlapja. 

A klub azért fordult bírósághoz, mert az MLSZ licencadó bizottsága tavaly májusban nem adta meg az indulási jogot az együttesnek, amelyet így az élvonalból a harmadosztályba soroltak vissza. A nyíregyházi klub azért nem kapta meg a licencet, mert tartozott egy korábbi játékosának, Diego Balbinónak, akivel jogi vitába keveredett. A Nyíregyháza szerint a klub az MLSZ-nek jelezte, hogy a brazil futballistát kifizette, csak az erről szóló igazolást nem kapta meg időben egyesület, később az erről szóló eredeti bizonylatot is bemutatta.

Az MLSZ a saját szabályait szegte meg

A Spartacus az MLSZ határozatát hatályos jogszabályokba és az MLSZ saját érvényes szabályzatai előírásaiba ütközőnek tartotta, ezért az MLSZ határozatának hatályon kívül helyezése érdekében pert indított. A keddi tárgyalási napon a bíróság elfogadta a Nyíregyháza Spartacus érveit, és első fokon a klubnak adott igazat. Az indoklás szerint az MLSZ saját eljárási szabályait szegte meg, ezért a bíróság az I. és II. fokú licencadó bizottság és az MLSZ elnökségének döntését is hatályon kívül helyezte.

A döntés még nem jogerős.

A Nyíregyháza - és másik négy csapat - kizárását Csányi Sándor jelentette be 2015 májusában.

Korábban az MLSZ azon az állsáponton volt, hogy a Nyíregyháza hiába állítja azt, hogy egyeztetett az Európai Labdarúgó Szövetséggel az NB I-ből történő kizárás miatt, a klub valójában nem vette fel a kapcsolatot az UEFA-val.

Vitatott a kapcsolatfelvétel

„Nem tudjuk komolyan venni a nyíregyháziak közleményét, mert esetükben az UEFA-ra hivatkozni legalább annyira komoly, mint az amúgy szabályos, csak tévedésből elutasított licencükre, ugyanis nem történt meg a kapcsolatfelvétel a klub és az európai szövetség között. Amire ők utalnak, az egy korábbi, általános jellegű tájékoztató levél, amelyben a szövetség felhívta a klubok figyelmét arra, hogy a játékosok jogviszonyát a helyi törvényeknek megfelelően rendezzék" - nyilatkozta akkor Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Az MLSZ fellebbez

Miután az MLSZ jogi álláspontja a kérdésben továbbra is változatlan, így a szövetség fellebbez a nem jogerős döntéssel szemben. Ugyanakkor a jogerős döntés megszületéséig nem kívánja kommentálni az ügy részleteit.