Egy NB I-es bundázót sem ítéltek börtönre

aczél zoltán
A. Zoltán három vádpontban érintett
Vágólapra másolva!
Hét vádlott kapott felfüggesztett börtönbüntetést abban a labdarúgó fogadási csalási ügyben, amelyben csütörtökön hirdettek ítéletet a Fővárosi Törvényszéken.

A Központi Nyomozó Főügyészség képviselője februári vádbeszédében öt vádlottra is letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a K. Zoltán és 22 társa ellen "gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette" miatt zajló úgynevezett bundaügyben.

Mindenki megúszta

Az elsőrendű vádlott K. Zoltán hat, a másodrendű L. Mátyás hét hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A Siófok labdarúgócsapatának egykori vezetőedzőjének, a nyolcadrendű vádlott A. Zoltánnak tíz év letöltendő szabadságvesztést kért az ügyészség, ő végül egy évet kapott, az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztette a bíróság.

A. Zoltán három vádpontban volt érintett Forrás: MTI

A vádpontokat képező, 2008 novembere és 2011 áprilisa között lejátszott mérkőzések között szerepelnek magyar NB I-es találkozók, Magyar Kupa- és Ligakupa-mérkőzések.

23-ból 18 bűnös

Angeli László, a KNYF eljáró ügyésze az MTI-nek adott összegzésében elmondta, hogy az elsőfokú ítéletben a 23 vádlott közül 18-nak állapították meg büntetőjogi felelősségét, hármat felmentettek és kettővel szemben pedig elévülés miatt megszüntették az eljárást.

Hozzátette, heten kaptak felfüggesztett börtönbüntetést, kilencen pénzbüntetést, két vádlottat pedig két évre próbára bocsátottak, továbbá 17 - közte a két elévülés miatt felmentett - vádlottal szemben vagyonelkobzást is tartalmazott az ítélet. Megjegyezte, 12 embert tiltottak el minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, a legsúlyosabb öt, a legenyhébb egy évre szól, továbbá A. Zoltánt nemcsak a futballtól, hanem mindennemű edzői foglalkozástól eltiltották két évre.

A. Zoltán Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az ügyész az MTI kérdésére elárulta, az ügyészség mind a 23 vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett, az első-, a másod-, a harmad-, a negyed- és a nyolcadrendű vádlott esetében letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte. Elmondása szerint az elítélt 18 vádlott közül csak a negyedrendű vette tudomásul az ítéletet, a többi enyhítésért fellebbezett.