Könnygázzal és vízágyúval verték szét a Besiktas-szurkolókat

Besiktas, foci, könnygáz
A man runs as Turkish anti-riot police use tear gas and water cannon to disperse supporters around the stadium before the Turkish Spor Toto Super league football match between Besiktas and Bursaspor at vodafone arena stadium on April 11, 2016 in Istanbul. Besiktas football team plays its first game at the new vodafone Arena stadium after its inauguration on April 10. YASIN AKGUL / AFP
Vágólapra másolva!
Az isztambuli rendőrség könnygázzal és vízágyúval verte szét a Besiktas új stadionja körül ünneplő tömeget hétfő este, az okokról azonban nem tudni semmit. Hacsak nem ezzel vágtak vissza a Carsi ultra csoportnak azért, amiért bojkottálták a vasárnapi, Recep Tayyip Erdogan részvételével megtartott hivatalos stadionavatót.

A hétfői stadionavató mérkőzésen a Besiktas 3-2-re győzött Bursaspor ellen (a vendégeknél sérülés miatt Dzsudzsák Balázst nem is nevezték a keretbe), a hős Mario Gomez volt, a német válogatott csatár két gólt is szerzett, igaz, kihagyott egy büntetőt.

A telt háznyi, 40 ezer fős közönséget ugyanakkor kintről is biztatták azok a rajongók, akik nem fértek be a létesítménybe, őket a török rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét. Hogy miért, erre a török média sem tudott válaszolni, a Hürriyet szerint a rendőri beavatkozás oka ismeretlen.

Inönüből Vodafone

A Besiktas 2013-ban játszott utoljára az Ismet Inönüről elnevezett stadionban, amely ugyanazt az utat járta be, mint a Fradi-pálya.

Könnygáz és vízágyú Forrás: AFP

A létesítményt teljesen lebontották, három év alatt újra építették, és ahogy Albert Flórián helyett a főszponzorról nevezték el a budapesti ékszerdobozt, úgy Isztambulban is hasonlóan cselekedtek: a Kemal Atatürk halála után megválasztott második török köztársasági elnök, Inönü helyett Vodafone Arenára keresztelték át.

A csapat nem egy udvari bolondé

A hivatalos megnyitóra Recep Tayyip Erdogan részvételével vasárnap került sor, de a Besiktas ultrái – a leghíresebb csoport, a Carsi vezérletével – bojkottálták az eseményt. Pedig Erdogan – egy Besiktas-sállal a nyakában – úgy nyilatkozott, „Törökország legrégebbi, legismertebb sportegyesülete már régóta megérdemelt egy ilyen stadiont”.

Besiktas-szurkolók a stadion előtt Forrás: AFP

A török elnök jelenlétét azonban a drukkerek többsége nemkívánatosnak minősítette, ahogy az egyik szurkoló fogalmazott, „a Besiktas a nép csapata, és nem egy udvari bolondé”.