Társoldalunk:

Itt vannak az olimpiai focitorna csoportjai

2016.04.14. 20:20

A házigazdák válogatottja a Dél-afrikai Köztársaság, Irak és Dánia csapatával mérkőzik majd meg a csoportszakaszban a riói olimpiai férfi labdarúgótornáján - a Maracana Stadionban csütörtökön megtartott sorsolás eredményeként.

A húzásnál két korábbi brazil olimpikon futballista, az aranylabdás, világbajnok, Pekingben bronzérmes Ronaldinho és az Athénban ezüstérmes női csapat kapitánya, Aline Pellegrino működött közre. A brazilok a házigazda jogán a férfi és a női tornán is indulnak, és sikeres szereplésben reménykednek.

A férfiaknál - túl azon hogy otthon játsszanak - azért is különösen fontos számukra az olimpiai aranyérem begyűjtése, mert ez az egy hiányzik az eredménysorukból. Dunga, a csapat szakvezetője egy hónapja úgy nyilatkozott, hogy ha választásra kényszerülne, inkább az olimpián, semmint a két hónappal korábbi Copa Americán játszatná sztárfutballistáját, Neymart.

Elengedik a sztárokat?

"Nehéz választani, de úgy vélem, az olimpia az elsődleges, mivel az az egyetlen, amelyet Brazília még nem nyert meg, ráadásul itthon játszunk" - nyilatkozott akkor a szövetségi kapitány. A Copa Americát júniusban rendezik az Egyesült Államokban, két hónappal a riói játékok előtt, így előfordulhat, hogy a Barcelona azt kéri majd Neymartól, válasszon a két torna közül.

Aline Pellegrino brazil labdarúgó (b) mutatja az Egyesült Államok szelvényét honfitársa, Ronaldinho Gaucho válogatott labdarúgó társaságában a riói olimpia női labdarúgótorna csoportbeosztásának sorsolásán

Forrás: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

A kluboknak nincs kötelezettségük arra vonatkozóan, hogy elengedjék a játékosaikat az olimpiára, melyen a férfiaknál U23-as csapatok szerepelnek, legfeljebb három-három túlkorossal. A címvédő - négy éve, a londoni döntőben éppen a brazilokat legyőző - mexikóiak többek között a németekkel kerültek össze. A nőknél nincs korhatár megkötés, így a legjobb csapatok indulhatnak. A világbajnoki, illetve olimpiai címvédő amerikaiak többek között a franciákkal mérkőznek meg az első szakaszban.

A csoport:
Brazília, Dél-afrikai Köztársaság, Irak, Dánia
B csoport:
Svédország, Kolumbia, Nigéria, Japán
C csoport:
Fidzsi-szigetek, Koreai Köztársaság, Mexikó, Németország
D csoport:
Honduras, Algéria, Portugália, Argentína

nők:
E csoport:
Brazília, Kína, Svédország, Dél-afrikai Köztársaság
F csoport:
Kanada, Ausztrália, Zimbabwe, Németország
G csoport:
Egyesült Államok, Franciaország, Új-Zéland, Kolumbia