Vágólapra másolva!
Nem jött össze a kupadöntő, és olyan a sorsolás, hogy még a bajnokság végén is beleállhat a földbe a Hertha, de az idény már biztosan nagyszerűen sikerült a berlini klubnak. Dárdai Pál olyan stabil csapatot épített, hogy a majdnem biztosra vehető nemzetközi kupaszerepléstől sem kell félteni.

Függetlenül attól, hogy az angol Manchester City vagy az ukrán Dnipro látogat jövőre az Olimpiai-stadionba, Berlin ismét nemzetközi futballváros lett – állapította meg a Tagesspiegel német lap internetes kiadása az után, hogy a Hertha elbukta a Német Kupa elődöntőjét a Dortmunddal szemben.

És most jön a Bayern

Az újságnak már csak azért is igaza van, mert Dárdai Pál csapatának még úgy is jó esélye van a következő szezonban nemzetközi kupában indulni – kis szerencsével a BL-ben, rosszabb esetben az EL-ben –, hogy elég kemény a sorsolása a hátralévő fordulókban. Szombaton, például, Európa talán legkomplettebb csapata, a Bundesliga-éllovas és BL-elődöntős Bayern érkezik az Olimpiai-stadionba.

A házi gólkirály Kalou a Dortmund ellen csak helyzetig jutott Forrás: AFP


Közben azonban a Herthát az előző fordulóban a dobogóról letaszító Leverkusenre is háromesélyes meccs vár a Schalke ellen, ezért elképzelhető, hogy a jövő heti Leverkusen-Hertha dönti majd el a harmadik hely sorsát. Igaz,

a Herthának nemcsak előre, hátrafelé is nézegetnie kell,

mert a Mönchengladbach, a Schalke és a Mainz is hajt a negyedik helyre, mindhárom csapatnak négy pont a hátránya a Herthához képest.

Mivel a Bayern és a Dortmund játssza a kupadöntőt, még a bajnokság 7. helyezettje is indulhat az Európa Liga selejtezőjében, vagyis ha mindhárom üldöző megelőzi Dárdaiékat, akkor sem kell lemondaniuk a nemzetközi kupáról. Azt azért nehéz elképzelni, hogy a 8. helyezett, 10 pontos hátrányban lévő Wolfsburg mind a négy hátra lévő meccsét megnyerje.

Túl nagy falat a BL?

Amikor arról kérdezték, hogy a csapat képes-e megtartani a negyedik helyet, Dárdai azt mondta, természetesen ez a cél, de átkozottul nehéz lesz. Ismerve a maximalizmusát, a csapat az utolsó vérig hajtani fog a maradék négy fordulóban, annak ellenére, hogy a kapusedző, Petry Zsolt nemrég az Origónak azt mondta, a BL szerinte most még túl nagy lépés lenne.

Akárhogy is lesz, Dárdai elképesztő munkát végzett Berlinben.

A nagy álma, a kupadöntő hazai pályán ugyan nem jött össze (pedig többször is elmondta a szezon során, hogy nem szeretne megint nézőként szotyizni a lelátón), de emiatt nem kell szégyenkeznie: a Dortmund legtöbbre taksált két játékosa, Marco Reus és Pierre-Emerick Aubameyang többet ér, mint a komplett Hertha-keret.

Már azon töri a fejét, mi lesz a Bayern ellen Forrás: AFP


Egyébként joggal bízott abban, hogy sikerül kibekkelni az elődöntőt, hiszen a két csapat februári bajnokiján jól működött a berlini elhárítás, csak két, kaput eltaláló lövésig jutott a Dortmund, és 0-0 lett a vége. Dárdai már a magyar válogatottnál is megmutatta, hogy nagyon ért a védekezés megszervezéséhez, nem véletlen, hogy az irányításával öt Eb-selejtezőn csak egy gólt szedtünk be.

Nála a taktikai fegyelem az első, a rázósabb meccseken sokszor érezni, hogy nem akar kockáztatni, mert tisztában van vele, hogy félidőnként két-három lehetőség úgyis lesz akár egy kontra, akár egy pontrúgás vagy szöglet formájában, ha pedig ezekből egy gól lesz, azzal már ki lehet húzni a meccset.

A stabilitás a Hertha legfőbb erénye volt ebben az idényben.

Március 19-én, az Ingolstadt elleni 2-1-es győzelem után a csapat úgy állt a harmadik helyen, hogy 27 forduló alatt 27 gólt kapott, ennél csak a Dortmund (26) és a Bayern (13) védekezett jobban, vagyis éppen az a két csapat, amely akkor előrébb állt a tabellán. 37 szerzett gólja a mezőnyben a nyolcadik helyre tette a Herthát.

Így biztatták a berlini szurkolók a Herthát a Dortmund elleni elődöntőn:

Dárdai és Petry is elmondta, hogy a Hertha idei, várakozáson felüli szereplésében nagy szerepük volt az új játékosoknak, akik közül a bosnyák csatár, Vedad Ibisevic kilenc, a cseh középpályás, Vladimir Darida négy gólt szerzett. Ha ehhez hozzátesszük az elefántcsontparti Salomon Kalou tizennégy gólját, akkor látható, hogy nagyjából ez a hármas felel a gólszerzésért.

És akkor jött a hullámvölgy

Az elmúlt hetekben aztán porszem került az addig jól működő gépezetbe, a Hertha előbb belefutott szezonbeli legnagyobb pofonjába, egy 0-5-be a Mönchengladbach otthonában, majd összesen egy pontot szerzett két alsóházi csapat, a tuti kiesőnek tűnő Hannover és a nagy menekülésbe kezdő Hoffenheim ellen.

Nincs idő szomorkodni, mert az utolsó négy fordulóban is nehéz ellenfelek jönnek Forrás: AFP


A Hertha történetében máskor is előfordult már négymeccses nyeretlenségi sorozat, a mostani csak azért érdekes, mert a csapat az eddigi szereplésével magasra tette a lécet. Az előző idényben 30 forduló után 34 pontjával a 13. helyen állt, hat pontra az osztályozós helyen álló Hamburgtól, most pedig tizenöttel többet bezsebelve a 4. Vagyis ha most érne véget a szezon, selejtezőt játszhatna a Bajnokok Ligájában.

Harc a BL-ért

Ráadásul még nem kell lemondania az automatikus BL-helyet garantáló bronzéremről sem, hiszen a Leverkusen előnye csak két pont. A két klub lehetőségeiről sokat elmond, hogy a Transfermarkt.de 231 millió euróra teszi a Leverkusen keretének értékét, ami több mint háromszorosa a Hertha-keret értékének.

Érdemes tehát olyan szemmel nézni a Hertha mostani szezonját, hogy honnan hova jutott el a csapat. Legutóbb csak jobb gólkülönbségével maradt benn, idén pedig négy körrel a vége előtt még a BL-helyért van nagy harcban, és elődöntőt játszott a kupában. A nemzetközi szereplés persze nagyban függ attól, hogyan sikerül a nyári erősítés, de erre a szezonra mindenképp lehet majd építeni.

Más az esélytelenek nyugalmával játszani

A szezon végén becsúszó rosszabb eredményeknek nem feltétlenül a fáradtság a magyarázata. A játékoslélektan olyan, hogy amíg esélytelenként húzza be a meccseket az ember, addig viszi a lendület, de ha azt hallja, hogy egy kisebb csapat ellen favoritja a meccsnek, az görcsössé teheti.

A Bayern ellen legalább ez a veszély nem fenyeget.