Neymar nincs a tíz legjobb Európában játszó focista között

fbl Horizontal
Brazilian Barcelona player Neymar looks at the trophy during a five-a-side football match, as part of a Neymar Junior Institute project, in Praia Grande, Sao Paulo, Brazil, July 9, 2016. / AFP PHOTO / Miguel SCHINCARIOL
Vágólapra másolva!
Kicsit már unalmas, hogy mindig ugyanazt a tíz játékost kell nézni minden szavazás végén. A lista végén és közepén viszont már akadnak érdekességek.

Az UEFA közzétette a tíz legjobb Európában játszó focista listáját. A névsor a szervezet 55 tagországát képviselő újságírók szavazatai alapján állt össze, akik öt játékost nevezhettek meg, 1-től 5-ig pontozva őket.

A végeredmény így néz ki: Gareth Bale (walesi, Real Madrid), Gianluigi Buffon (olasz, Juventus), Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid), Toni Kroos (német, Real Madrid), Thomas Müller (német, Bayern München), Manuel Neuer (német, Bayern München), Lionel Messi (argentin, Barcelon), Pepe (portugál, Real Madrid), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid) és Luis Suárez (uruguayi, Barcelon).

Milyen angol bajnokság?

A legjobb tízben tehát nem szerepel a nagy barcelonai trió harmadik tagja, az előző szezonban 49 találkozón 31 gólt szerző brazil Neymar, ahogy

nincs ott a Premier League gólkirálya, Harry Kane

vagy a bajnok Leicester City két ásza, Jamie Vardy és Riyad Mahrez, esetleg a West Ham United mellett a francia válogatottban is egész jól muzsikáló Dimitri Payet sem – mások mellett.

Dimitri Payet hiába parádézott két fronton is Forrás: AFP/Philippe Huguen

Az újságírók szavazatai alapján összeállt, 37 nevet tartalmazó listán Neymar csak a 19. lett holtversenyben Eden Hazard-ral, Andrés Iniestával és Renato Sanchesszel. Akik pedig megelőzték Neymart – Jerome Boateng, Arturo Vidal, Luka Modric, Zlatan Ibrahimovic és N'Golo Kante.

Végre egy kis változatosság

A lista egyetlen igazi meglepetése – már amellett, hogy Neymar kiszorult a top tízből –, hogy szerepel rajta Will Grigg neve (holtversenyben 25. Giorgio Chiellinivel, Diego Godinnal, Hugo Llorisszal és Paul Pogbával). A Wigan csatára

18 gólt lőtt csapata utolsó 18 bajnokiján,

amivel a gárda kiharcolta a feljutást a másodosztályba. Grigg óriási kultuszfigura lett, aki annak ellenére is nemzeti hős, hogy bár ott volt a keretben, egyetlen másodpercet sem játszott az Európa-bajnokságon.

A hátsó régiókban még találunk néhány ritkábban olvasható nevet, érdemes böngészni a listát.

Az Európában játszó legjobb futballistának járó díjat a Bajnokok Ligája csoportkörének augusztus 25-i monacói sorsolásán adják át. A címvédő Lionel Messi.