Kubatov: Most belénk fognak tárazni, mint az állat

Kubatov Gábor
Budapest, 2016. április 21. Kubatov Gábor, az FTC elnöke beszél a csapat szurkolóival rendezett találkozón a budapesti Groupama Arénában 2016. április 21-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Mindenkinek többet kell dolgoznia – ezt a konzekvenciát vonta le a Ferencváros vezetősége az albán ezüstérmessel szembeni kupakiesés után. Kubatov Gábor állítja, hogy a csapat hamarosan BL-csoportkörben fog játszani, a szurkolói kultúra megváltozására pedig akár tíz évet is hajlandó várni.

"Látom, mindenki várja a harakirit, de most mit csináljunk, küldjük el az edzőt, akivel bajnokok lettünk, kupát nyertünk, aki kinevelt egy gólkirályt? (...) Magyarországon divat, hogy a klubvezetők a felelősséget úgy hárítják át, hogy elküldik az edzőt, de mi ezt a hibát nem akarjuk elkövetni” – mondta Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke a klub csütörtöki, a Partizani elleni kiesés utáni első sajtótájékoztatóján.

Kubatov nem mond le Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Origo azon kérdésére, hogy ezek szerint a vezetők vállalják-e a felelősséget, és ha igen, milyen formában, Kubatov azt felelte: természetesen a felelősséget ők is vállalják, az mindannyiuké,

Később azt mondta, „nem hagyjuk cserben egymást, egy csapat vagyunk, senki sem megy sehová”.
Orosz Pál, a Ferencváros Zrt. vezérigazgatója ehhez annyit tett hozzá: „a konzekvenciákat le kell vonni, mindenkinek többet kell dolgoznia.”

A vezetőedző, Thomas Doll esetleges menesztését firtató kérdésre Kubatov úgy reagált,

a Fradinál régen az volt a szokás, hogy takarodjon mindenki,

de ő nem akar ilyen hangulatban dolgozni. Emlékeztetett rá, hogy Alex Ferguson első hat szezonjában a Manchester United nem nyert semmit, szerencsére az ottani vezetőknek volt türelmük kivárni, míg felépítette a klubtörténet legnagyobb csapatát. (Ferguson valójában 3 és fél évvel a kinevezése után, 1989-ben megnyerte az FA-kupát, de a bajnokságot valóban csak 1993-ban. – a szerk.)

A Partizani elleni kiesés:

Kubatov Gábor a kiesésről azt mondta, borzasztó érzés volt, de „BL-csoportkörösök akarunk lenni, és egészen biztos, hogy azok is leszünk”. Hozzátette, nagyon fog hiányozni az a másfél milliárd forint, amit csak az El-csoportkörért kapott volna a klub, de a 10-11 millió eurós költségvetésnek a magyar bajnokság megnyeréséhez elégnek kell lennie.

– jelentette ki.

Megjegyezte, a Fradi költségvetése 50 százalékkal kevesebb, mint az előző BL-csoportkör legszegényebb csapatáé.

Elismerte ugyanakkor, hogy ettől még a 7 millió költségvetésű Partizanit meg kellett volna verni.

Még akkor is, ha Orosz Pál szerint „ne felejtsük el, hogy egy gólon múlt, ha nincs az az öngól, akkor most arról beszélgetünk, hogy a Fradi minimum az El-ben játszhat”. Orosz arra a kérdésre, hogy kap-e büntetést a csapat, azt mondta, egyelőre nincs erről döntés, de „lesz következménye a kiesésnek”.

Orosz szerint egy gólon múlott a továbbjutás Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az alacsony nézőszámot firtató kérdésre az elnök azt felelte, az elmúlt évek számaival összehasonlítva egyáltalán nem állnak rosszul. „A sajtó liberális része most rugózni fog a nézőszámokon.

– jelentette ki.

A vezetőségnek a szurkolók egyes csoportjaival fennálló konfliktusával kapcsolatban Kubatov azt mondta, szerinte a Jobbikhoz kötődő személyek támadják a Ferencvárost és a vezetőit, de ő nem hajlandó engedni.

„Ameddig én elnök vagyok, itt nem lesz hátrálás a szkennerből.

Rendpárti vagyok, a Fradinál rendnek kell lenni, és rend is lesz” – mondta a szembenállás szimbólumának számító vénaszkennerről.

„Ha tíz évbe telik, míg megváltozik a szurkolói kultúra, akkor tíz évbe telik. Bele fogunk szépen öregedni, de a Fradi közben egy sikeres csapat lesz, ebben biztos vagyok.”