Mindenre odafigyelne a szlovén UEFA-elnökjelölt

Aleksander Ceferin, foci, UEFA
Aleksander Ceferin, president of Slovenian Football Association speaks during press conference held by Slovenian Football Association to present new head coach of Slovenian Football Team at Brdo near Kranj on October 24, 2011. Slavisa Stojanovic was chosen as a new head coach of the Slovenian Football Team. AFP PHOTO/Jure Makovec / AFP PHOTO / Jure Makovec
Vágólapra másolva!
A korrupció, a doppingolás és a bundázás visszaszorítását nevezte legfőbb céljának a magyarok által is támogatott szlovén Aleksandar Ceferin, aki versenybe száll az elnöki posztért az Európai Labdarúgó Szövetség szeptemberi tisztújító kongresszusán.

"Arra fogok törekedni, hogy megvédjem sportágunk integritását és biztosítsam a megfelelő környezetet minden résztvevő számára" - közölte Ceferin.

A Szlovén Labdarúgó Szövetséget 2011 óta vezető, 48 éves ügyvéd kiemelte, olyan sportszervezetté akarja alakítani az UEFA-t, amely mintaként szolgálhat más sportágaknak is, valamint biztosítani akarja a fenntartható fejlődés feltételeit.

Aleksander Ceferin Forrás: AFP/Jure Makovec

Ceferin hisz benne, hogy olyan új ötleteket és felfogást tud vinni az európai szövetségbe, amelyre a kontinens labdarúgásának a jövőben szüksége lesz. Az elnökjelölt optimista a választással kapcsolatban, szerinte Európa minden részéről széles a támogatottsága. A magyar szövetség (MLSZ) hétfőn közölte, Ceferint támogatja majd a voksoláson.

Az UEFA elnöki posztjára Ceferinen kívül a szervezet jelenlegi első alelnöke, a spanyol Ángel María Villar és a holland szövetség elnöke, Michael van Praag pályázik. A választást az UEFA athéni kongresszusán tartják szeptember 14-én. A választás azért vált szükségessé, mert a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai bizottsága decemberben Michel Platini UEFA-elnököt eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.