Vágólapra másolva!
Brazília 33 év után először győzni tudott Ecuadorban, ezzel lélegzethez jutott a dél-amerikai vb-selejtezőkön. A meccs első gólját Neymar szerezte, de az igazi hős a 19 éves, első felnőttválogatott-meccsét játszó Gabriel Jesús lett: mindhárom gólban benne volt.

Azzal igazán nem lehet vádolni a brazilok új szövetségi kapitányát, az odaát sikeres klubedzőnek számító Titét, hogy beleült volna a tutiba: a 6. (azaz kieső-) helyen álló válogatottat vett át a selejtezősorozat egyharmadánál, és az első meccsen rögtön Quitóba kellett utaznia.

Neymar elkapta a szőkülésvírust Messitől Forrás: AFP/Rodrigo Buendia


Jó, nem egy Buenos Aires, de csak jelent valamit, hogy a brazilok 33 éve nem nyertek mérkőzést a városban. Vb-selejtezőt meg sohasem. Bár nyilván mindegy, mi történt 20 vagy 30 éve, azért a magaslat (2850 méter a tengerszint felett) ma is magaslat, Ecuador erejét pedig jelzi, hogy a 2. helyről ment neki a fordulónak.

A szünetig nem volt diadalmenet

A Rióban aranyat nyerő olimpiai válogatottra épülő brazil csapat, az élen Neymarral, amolyan magaslati takarékon játszott az első félidőben, a labdát többet birtokolta, de a hazai kapuig talán ha egyszer-kétszer jutott el. A Neymar lemondása után kinevezett új csapatkapitány, Miranda által irányított védelem viszont többször is az utolsó pillanatban mentett.

Az ügyeletes brazil csodagyerek, Gabriel Jesús (középen) két magaslati ecuadori szorításában Forrás: AFP/Juan Cevallos


A második félidőben már helyzeteik is voltak a braziloknak, Renato Augusto hagyta ki talán a legnagyobbat egy szép passzolgatás végén, aztán váratlanul az addig kissé szeleburdin szaladgáló, amúgy a Manchester Citybe tartó Gabriel Jesús hozta össze a gólt. Az első válogatott meccsén szereplő srác lecsapott egy bizonytalan védőre, az ellopott labdával betört a tizenhatosra, és az ecuadori kapus elütötte.

Neymarnak csak be kellett gurítania a jogos büntetőt.

Miután az ecuadori csapatból második sárgával kiállították Juan Carlos Paredest, a brazil győzelem már nem forgott veszélyben. Olyannyira nem, hogy a végig jól játszó Marcelo beadása és Gabriel Jesús sarkazása után Ayoviról bepattant a második gól, sőt a végén a 19 éves csatár a tizenhatos vonaláról bekent egy harmadikat, így Brazília 33 év után végre nyert Quitóban, éspedig elég simán.

A gólok:

Világbajnoki selejtezők, Dél-Amerika
7. forduló:
Ecuador-Brazília 0-3 (0-0)
gól: Neymar (72. - 11-esből), Ayovi (87. - öngól), Gabriel Jesús (90.)

Bolívia-Peru 2-0 (1-0)
gól: P. Escobar (38.), Raldes (88.)

Kolumbia-Venezuela 2-0 (1-0)
gól: J. Rodriguez (45.), M. Torres (81.)