Vágólapra másolva!
Kedd este megkezdi vb-selejtezős szereplését a magyar válogatott, amelytől a sikeres Eb-szereplés után már minden második Origo-olvasó kijutást vár. A házigazda feröeriek viszont rekordmennyiségű pontgyűjtésre készülnek, ráadásul a tórshavni időjárás-előrejelzések és a pálya borítása is nekik kedvez. A Feröeren élő magyar kapussal, Gángó Andrással latolgattuk az esélyeket.

A magyar labdarúgó-válogatott 2014. október 14-én nagy csatában 1-0-ra legyőzte idegenben Feröer-szigeteket, majd a budapesti második mérkőzésen, 2015. október 8-án 2-1-re szintén nyerni tudott. A csapat többek között ezzel a két győzelemmel jutott ki az Eb-re, és a csoportjából is továbbment, Feröer viszont az Eb-selejtezők után öt és fél hónapig labdába sem rúgott, idén március 28-án és június 3-án volt csak egy-egy barátságos meccse.

Gondolhatnánk, hogy megváltozott a magyar válogatott feröeri megítélése az Eb-szereplés hatására, de az 50 ezer lakosú sziget labdarúgását jól ismerő, évek óta ott élő Gángó András szerint nem lett rettegett Bernd Storck csapata. „Azt mondják a feröeriek, biztosak benne, hogy egy sokkal nagyobb önbizalommal játszó magyar válogatottal fognak találkozni. De vegyes a megítélés arról, hogy ez most egy jobb válogatott-e, vagy sem, mint az, amelyikkel korábban meccseltek. Akikkel beszéltem, azok arra számítanak, hogy

– mondta az Origónak a 32 éves Gángó, aki jelenleg a feröeri első osztályú Skála ÍF kapusa.

A feröeriek az Eb-selejtezőn kétszer is legyőzték a 2004-ben aranyérmes Görögországot Forrás: AFP/Attila Kisbenedek


A papírforma egyértelműen a magyar válogatott sikerét ígéri, hiszen míg a keretének az összértéke – a mértékadó Transfermarkt.de szerint – 26,1 millió euró, a feröerieké mindössze 1,93 millió.

A két csapat más-más célokkal vág neki a vb-selejtezőknek.

A sikeres Eb-szereplés után Bernd Storck csapatától itthon a legtöbben újabb kijutást várnak, pedig Európa mindössze 13 vb-helyen osztozhat, míg az Európa-bajnokságra 24 csapat jutott ki.

A szurkolók realistának tűnnek

Az Origo olvasóinak a 36 százaléka szerint csak csoportharmadik lesz a válogatott, 34 százaléknyian viszont bíznak abban, hogy második lesz, és sikeresen veszi a pótselejtezőt. Kilenc százalék arra szavazott, hogy sikerül a csoport élén végezni, ennél valamivel többen (12 százalék) úgy vélik, elbukjuk majd a pótselejtezőt. Minden tizedik szavazó azt az opciót választotta, hogy negyedik vagy még rosszabb lesz a Storck-csapat.

Magyar kezdő 30-on túli focista nélkül

Sokat változott Bernd Storck csapata, mióta a magyar válogatott tavaly Budapesten 2-1-re legyőzte Feröert. Akkor a következő kezdővel álltak fel a mieink: Király - Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár - Nagy Ádám, Tőzsér - Bódi, Gera, Dzsudzsák - Nikolics. A mostani csapat biztos, hogy jóval fiatalabb lesz, mint a tavalyi. A 33 éves Juhász Roland és a 40 éves Király Gábor visszavonult a válogatottól, a 37 éves Gera Zoltán pedig sérülése miatt nem is tagja a keretnek. Nagy kérdés, hogy ki lesz a kapus: Dibusz Dénes (FTC), Megyeri Balázs (Fürth) és Gulácsi Péter (Leipzig) közül talán az utóbbinak van a legnagyobb esélye bekerülni. A védelem az Eb-n bevált Fiola, Lang, Guzmics, Kádár négyessel állhat fel. Valószínűsíthető, hogy két szűrővel - Elek Ákos, Nagy Ádám - kezdenek a mieink, Szalai Ádám vagy Priskin Tamás mögött pedig vélhetően a Németh Krisztián, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs trió rohamozhat majd.

„Első helyet nem várok, mert ez egy fejlődésben lévő magyar válogatott. De kézzel fogható a javulás a selejtező elejétől az Eb végjátékáig.

– latolgatta az esélyeket Gángó András. „De ehhez az kell, hogy ne hibázzon a válogatott a lettek, az andorraiak és a feröeriek elleni meccseken, utána pedig pontot, pontokat szerezzen Svájc és Portugália ellen. Svájc pedig talán megégetheti magát a három papíron gyengébb csapattal szemben, és akkor meglehet a második hely.”

A budapesti Eb-selejtezőn parádés volt a hangulat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


A FIFA-világranglista alapján van esélyünk a második helyre: Portugália a 6., Svájc a 18., Magyarország a 19., Lettország a 110., Feröer a 135., Andorra a 203. helyen áll. A válogatottak összértéke alapján viszont nem sok, hiszen a portugál csapat játékosai 279 millió eurót érnek, a svájci keret értéke 170,5 millió euró, mindkettő többszöröse a magyarokénak (26,1 millió).

„A következő selejtezősorozatban akár 10 pontig is eljuthatunk” – mondta egy éve az Origónak a feröeri Atli Gregerson, és Gángó is egyetért a 33 éves védővel.

Felemás feröeri főpróbák

„Az eddigi rekord hét pont volt, de most nagy előny, hogy a negyedik, tehát nem a leggyengébb kalapból sorsolták Feröert, így Andorra ellen mindenképpen hat ponttal kell számolni, minden más óriási csalódás lenne. A lett és a magyar csapat elleni négy meccsből pedig összejöhet négy pont, így a 10 pont tényleg elérhető. Ha hétnél kevesebbet szerez Feröer, az már csalódás.”

Az első idei felkészülési meccsen, márciusban a világranglistán 182. Liechtenstein ellen 3-2-re nyert Feröer úgy, hogy 3-0-ról jött föl az ellenfél. Ez a kapus szerint nem jelenti azt, hogy a végén kiengedtek volna a hazaiak. „Lars Olsen kapitány a második félidőben olyan játékosoknak is lehetőséget adott, akik máskor kevesebbet játszanak, és nem is mindenki azon a poszton futballozott, ahol amúgy szokott. Az utolsó gól a meccs utolsó labdaérintése volt. Összességében egyéni hibák miatt szerzett két gólt az ellenfél.”

A tízszer értékesebb játékoskerettel bíró (19,95 millió euró) Koszovó elleni, júniusi meccs viszont Gángó szerint sem sikerült jól.

még az utolsó percekben is egy olyan ellenféllel szemben, mint Koszovó vagy Magyarország. A 2-0-ra nyerő Koszovó sokkal erősebb volt, mint amire a játékosok számítottak, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a koszovói válogatottnak ez volt az első hivatalos meccse, a játékosok valószínűleg erőn felül teljesítettek. Feröer is így tett, amikor az első tétmeccsén 1-0-ra legyőzte Ausztriát.”

Gángó András 32 évesen is aktív, de ő az U21-es feröeri válogatott kapusedzője is Forrás: Birita Hansen

A feröeri válogatottnak 11 légiósa van, öten profik.

Brandur Hendriksson 19 évesen nemrég az FC Copenhagen felnőttkeretébe is bekerült, de csak epizódszerepet szántak neki, hiába döntötte el a legutóbbi dán kupadöntőt. Hogy többet futballozhasson, elment a szintén dán Randersbe.

A középpályás Hallur Hansson a Horsensben, Jóan Símun Edmundsson pedig az Odensében alapember, ezek is dán klubok. Utóbbi arról is híres, hogy tavaly lőtt egy olyan gólt, amit azóta Dániában az évszázad góljaként emlegetnek, talán kissé túlozva.


„Nagyon jó játékos, még csak 25 éves, és a feröeri futball legnagyobb reménysége. Jól alakította a karrierjét, fiatalon járt a Newcastle-ban is, azóta Feröeren is megfordult fél évig, mielőtt újra légiósnak állt volna. Olyan játékos, akinek a technikai tudása a feröeri átlag felett van, gyors, és megvan benne a potenciál, hogy egyedül eldöntsön meccseket. Tőle azt várjuk, hogy berobbanjon a dán fociba, majd onnan is feljebb tudjon lépni. Az a gólja is arra utal, hogy jobb annál a csapatnál, a Vejlénél, ahol akkor szerepelt.”

Az ötödik feröeri profi a balhátvéd Gilli Sörensen, aki az Aalborgtól igazolt idén a norvég Brann Bergenhez, de most sérülés miatt nem szerepelhet a magyarok ellen.

Gángó szerint

gondot okozhat a magyar csapatnak a feröeri időjárás.

Hétfőn napközben 11 fok, 42 km/órás szél és 94 százalékos páratartalom volt Tórshavnban, és az előrejelzések nem sok szépet jósoltak keddre. „Kedden nap közben szakadó eső és 70-80 km/órás szél várható, estére viszont valamelyest kevesebb szél lesz, és száraz idő. Ez nagy hatással lehet az esélyekre, mert a feröeri játékosok hozzá vannak szokva ehhez, sőt az ennél rosszabb körülményekhez is. Ennél jóval nagyobb szélben is szoktunk futballozni. Az efféle időjárás sokkolhatja a magyar csapatot. A pálya talaja ráadásul műfű” – mondta a kapus.

Valóban nem tűnik kellemesnek a feröeri szeptember Forrás: Németh Krisztián - Facebook


Gángó szerint a lakosság tíz százaléka – ötezer ember – ott lesz kedd este a stadionban, amelyet egyébként épp most újítottak fel. „Nagyon szép lett a legutóbbi feröeri–magyar meccs óta, az egyik kapu mögötti és az oldalsó lelátót is felújították és befedték, a hiányzó részt két éven belül befejezik.”

Végezetül megkérdeztük, kinek szurkol a mérkőzésen, amelyet a tévében követ majd Bakuból, ahol a feröeri U21-es válogatottal játszik Eb-selejtezőt.

– mutatott a melegítőjére a videointerjú során Gángó. „A cél, hogy Feröer tisztesen helytálljon, és megszorongassa a magyar válogatottat. Természetesen azt szeretném, hogy a válogatott kijusson a vb-re, és ahhoz kell a három pont. Szoros meccset várok. Azt nem tudom elképzelni, hogy Feröer két gólt rúgjon, arra tippelek, hogy 1-0-s vagy 2-1-es magyar siker lesz a vége egy nagyon kemény meccsen.”