Vágólapra másolva!
A 20 éves Szántó Tamás berobbant az osztrák élvonalba, kiszorította a klubból a Rapid Wien 36 éves legendáját, Steffen Hofmannt. A Heute.at weboldal szerint az osztrák válogatott új csillagra lelt. De nem lenne-e jobb, ha a támadó középpályás inkább Bernd Storck csapatát erősítené?

A soproni Szántó Tamás hat éve került a Rapid Wien akadémiájára, és amint betöltötte a 18. életévét, az osztrák klub profiszerződést ajánlott neki. 2013 és 2016 között a Rapid második csapatával az osztrák harmadik vonalban pallérozódott, és nem is ment neki rosszul, fiatal kora ellenére 57 mérkőzésen 19 gólt szerzett.

Idén került fel a nagycsapatba, és július 31-án be is mutatkozott az osztrák élvonalban, sőt négy napra rá az Európa Liga selejtezőjében is szerephez jutott a fehérorosz Torpedo Belaz FK Zsodino ellen. Azóta a csoportkörben is futballozott, méghozzá a Genk elleni, 3-2-re megnyert bécsi találkozón.

A Genk ellen is lehetőséget kapott az EL-csoportkörben Forrás: BELGA/AFP/Yorick Jansens

Mostanság pedig a góllövő cipőjét is megtalálta. A bajnokságban eddig hat meccsen kapott lehetőséget, és a közelmúltban a Sturm Graz elleni góljával sikerült a Rapidnak pontot szereznie, múlt héten pedig a Mattersburg ellen (3-0) is eredményes volt. A bécsiek ezzel a harmadik helyen állnak a tabellán.

A kezdőből azt a Steffen Hofmannt sikerült kiszorítania, aki már több mint 400 tétmérkőzést játszott Rapid-mezben,

és a klub legendájának számít. Szántó erről azt mondta, hogy nincs konfliktus közöttük, sőt, Steffen ahol tud, segít neki, és tanácsokkal is ellátja.

A Mattersburg elleni gólja 00:52-től látható:

A Heute.at szerint az osztrák válogatott számára kincs lehet a jó képességű Szántó, ám az érintett lehűtötte a kedélyeket. "Nem tudom elképzelni, hogy nemzetet váltsak" – nyilatkozta a focista, aki a magyar U18-as válogatottban már szerepelt – igaz, ennek már két éve –, sőt Bernd Storck közelről is megnézhette, hiszen tavaly majdnem bekerült az U20-as vb-re kijutott magyar csapatba.

– idézte a Blikk Szántót, aki elárulta, hogy a fejelőtudásán és a bal lábán szeretne még javítani, ezen kívül 2-3 kiló izmot is szeretne magára pakolni.

A Kurier.at szerint az osztrákok még bizakodhatnak a Transfermarkt.de által 200 ezer euróra (61,4 millió forint) taksált focista honosításában, mindaddig, amíg a magyarok csak utánpótlásszinten számítanak rá. Ahhoz, hogy végleg a magyaroké legyen Szántó, pályára kell lépnie a felnőttválogatott valamelyik tétmeccsén.

A Sturm elleni rangadón, idegenben nagyon fontos gólt szerzett:

Korábban Garics György szintén azt az utat járta végig, mint Szántó – a Rapidban lett ismert játékos –, ám a szombathelyi védő végül az osztrák válogatottat választotta. "Az, hogy annak idején nem lehettem magyar korosztályos válogatott, az az akkoriban a magyar focit irányító rendszer bűne. Aki ismeri az akkori viszonyokat, pontosan tudja, hogy ment a játékosok meghívása. Engem senki le se szart, amíg a Rapidban osztrák élvonalbeli játékos nem lettem. Ha annak idején meghívnak a korosztályos válogatottba, akkor nekem eszem ágában sem lett volna az osztrák csapatot választani" – nyilatkozta a foci-Eb-n Garics az Origónak.

Storck figyeli

"A bécsi Szántó Tamást figyeljük, sőt az U21-es válogatottban ki is próbáljuk" – nyilatkozta a keddi Nemzeti Sportnak Bernd Storck, aki ezek szerint rajta tartja a szemét a légióson. Az U21-es csapat október 6-án Portugáliát fogadja.