Storck: Ki kellene lépni Puskás árnyékából

Bernd Storck szövetségi kapitány (k), valamint Nagy Dominik (b) és Hangya Szilveszter, foci
Telki, 2016. szeptember 27. Bernd Storck szövetségi kapitány (k), valamint Nagy Dominik (b) és Hangya Szilveszter a Svájc és Lettország ellen készülő magyar labdarúgó-válogatott edzése előtt a Magyar Labdarúgó Szövetség telki edzőközpontjában 2016. szeptember 27-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Szeretné felbosszantani a svájciakat a pénteki világbajnoki selejtezőn Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki az Aargauer Zeitungnak adott interjúban elmondta, szeretné, ha csapata odaérne a pótselejtezőt jelentő csoportmásodik helyre.

„Azért ne essünk túlzásokba, nem vagyok én népi hős. Az Európa-bajnokságon sok minden sikerült, pár hétig nagy örömet okoztunk a magyar szurkolóknak. Látnia kellett volna, mi folyt az utcákon a torna ideje alatt! A magyar válogatottnak volt némi tartozása, az Eb egy igazi mesebeli sikert hozott" – nyilatkozta Bernd Storck, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya, akivel az október 7-i, Svájc elleni, hazai világbajnoki selejtező előtt az Aargauer Zeitung készített interjút.

A lap kérdésére a német szakember elmondta, érzi, hogy hatalmasak az elvárások a vb-selejtezőkön is a magyarok drukkerek részéről, de ő csak remélni tudja, hogy a csapat eléri a pótselejtezőt jelentő második helyet a csoportban. De szerinte egyáltalán nem az Európa-bajnok Portugália a topfavorit.

Az Eb-n 3-3-as döntetlent játszottunk Portugáliával Fotó: Polyák Attila - Origo

„Az első fordulóban Svájc bebizonyította, hogy a portugálok legyőzhetők. Nagyon jó a csapat, a legjobb játékosaik a topligákban szerepelnek. Ott voltam Franciaországban, amikor az UEFA elemezte az Európa-bajnokságot. Ott kiderült, Svájc volt az egyik legerősebb csapat, szóval pénteken abszolút favoritnak számít ellenünk is."

Storck hangsúlyozta, a különbség a klubcsapatok szereplésénél is látszódik, hiszen a magyarok szeptemberre már nincsenek versenyben, szemben a svájciakkal, akik komoly nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodnak.

„Az Eb előtt négy hetet készülhettünk együtt, akkor tudtam, hogy optimális módon felkészíthetem a játékosokat. már a felkészülési mérkőzéseken látszott, hogy megy a játék, ez meghozta a kellő önbizalmat is. De aztán jött egy kis szerencse is. Ha a nyitányon Ausztria ellen David Alaba lövése bemegy, akkor máshogy alakult volna minden. De végül nyertünk."

Alaba és Szalai csatája Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

A kapitány szerint Magyarország alapvetően pesszimista beállítottságú, és nehéz megfelelni az elvárásoknak.

„El sem tudja képzelni, mit kaptunk a feröeri 0-0-s döntetlen után itthon! Az emberek úgy vélték, 3-0-ra vagy 4-0-ra kellett volna nyernünk. De sajnos hiába próbáltunk meg mindent, nem tudtunk Eb-formában futballozni. Hogy miért? Voltak olyan játékosaim, akik addig még egy tétmérkőzést sem játszottak a szezonban. De a mérkőzés alatt olyan erős volt a szél, hogy a szögleteket sem tudtuk rendesen elvégezni, mert mindig elfújta a labdát."

Bernd Storck szövetségi kapitány, valamint Nagy Dominik és Hangya Szilveszter a vb-selejtezőkre készülő válogatott edzése előtt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Storck azt ígérte, Budapesten teljesen más arcát fogja megmutatni a válogatott. „Szeretnénk élvezni a játékot, és felbosszantani a svájci csapatot" – mondta.

Úgy vélte, az élvonalbeli klubok fele már nem is létezne, ha nem lennének televíziós bevételek, a katasztrofális átlagnézőszám ugyanis a 3000 főt sem éri el.

„A kormány sok pénzt áldoz nem csupán a futballra, de az egész sportra. Enélkül Magyarország nem nyert volna ennyi érmet az idei olimpián sem. Reméljük, hogy az új stadionok építése lendületet ad a kluboknak. Manapság még mindig minden sarkon Puskás Ferenc neve olvasható. Valóban megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen hagyománnyal bíró szövetségnél dolgozhatom. De ennek ellenére a múltat magunk mögött kellene hagynunk, és ki kellene lépni Puskás árnyékából. Mert a fiúknak ez a dicső korszak nagy teher. Mindig ezeket a sikereket emlegetik, közben pedig egy álom lenne, ha ott lehetnénk a 2018-as oroszországi világbajnokságon."

Az interjú végén Storck elismerte, nagyon nehéz helyzetben vette át a válogatott irányítását tavaly, hiszen 2015. szeptember 4-én a Románia elleni 0-0-s Eb-selejtezőn mutatkozott be szövetségi kapitányként. „A legnehezebb mérkőzéssel kezdtem, amit el lehet képzelni Magyarországon. Ha azt a meccset elvesztem, mehettem volna haza."

Érkeznek a légiósok

Vasárnaptól csatlakoznak a Svájc elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott keretéhez a külföldön szereplő játékosok. A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának vasárnapi beszámolója emlékeztet rá, hogy a hazai élvonalban szereplő labdarúgók már a múlt héten is Telkiben készültek, a szombati szabadnap után vasárnaptól csatlakoznak hozzájuk a külföldön játszók is.

Gyurcsó Ádám és Nagy Ádám hétfőn, Megyeri Balázs és Bese Barnabás pedig kedden érkezik, velük válik teljessé a keret.

Vasárnap délután két csoportban edzettek a játékosok, attól függően, hogy pályára léptek-e a hétvégén bajnoki mérkőzésen, vagy sem. Előbbi csoport regeneráló edzésen vett részt, az utóbbinak teljes értékű tréninget vezényelt Bernd Storck szövetségi kapitány. Hétfőn két edzéssel folytatódik a program.