Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott kétszer is egyenlített a Svájc elleni világbajnoki selejtezőn, mégis kikapott 3-2-re, így két kör után egy ponttal állt. Svájc nem rohamozott vadul, nem csinált semmi extrát, viszont kihasználta a hibáikat könyörtelenül. Összezuhanni tilos, mert hétfőn jön az újabb meccs Rigában a lettek ellen.

vb-selejtező, B csoport, 2. forduló:
Magyarország – Svájc 2-3 (0-0) - az élő közvetítés
Groupama Aréna, 21 ezer néző
v.: Kuipers (holland)
Magyarország: Gulácsi – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Nagy Á., Gera – Stieber, Kleinheisler (Németh K., 76.), Dzsudzsák – Szalai (Nikolics, 87.).
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Elvedi, Rodríguez – Dzemaili, Behrami– Embolo, Shaqiri (G. Fernandez, 81.), Mehmedi (Stocker, 88.) – Seferovic (Derdiyok, 72.).
gól: Szalai (53., 71.), illetve Seferovic (51.), Rodríguez (67.), Stocker (89.)
sárga lap: Dzemaili (80.), Behrami (92.)

Magyarország-Svájc 9-0.

1911. október 29-én született ez az eredmény, a futballtörténelem második magyar-svájci meccsen, és a pénteki esti vb-selejtező előtt egy dologban lehettünk biztosak, ennyit most nem lövünk a híresen jól záró svájciaknak.

Storck most nem húzott semmi váratlant

Az Eb okozta eufóriát nem mosta el a Feröer elleni szenvedés, a Groupama Aréna megtelt az első hazai vb-selejtezőre, Bernd Storck szövetségi kapitány pedig senkit nem lepett meg a kezdővel. A hátsó ötös megegyezett a Feröeren látottal, a középpályára visszatért Gera, és mindkét szélre ballábas került, Stieber, valamint Dzsudzsák személyében. Ebből pedig már ki lehetett következtetni, hogy Storck ismét Szalai javára döntött Nikolics ellenében, mi pedig abban bíztunk, hogy a csatár ugyanúgy bepöcköl egyet most is, ahogyan azt az Eb első meccsén az osztrákok ellen megtette.

A svájciaknál az a Xhaka volt a legnagyobb hiányzó,

aki a nyáron a Mönchengladbachból az Arsenalhoz igazolt,

de a portugálok legyőzése során nem túl okosan beszedett egy második sárgát is. Azért így is volt elég nagy név a vendégeknél, a kezdőjük minden tagja a topligákból érkezett, Dzemaili például Nagy Ádám csapattársa a Bolognánál, de nála jobban tarthattunk az alkata alapján egy súlyemelőre emlékeztetőre Shaqiritól, valamint a kameruni születésű, 19 éves Embolótól, akiért a nyáron 25 millió eurót fizetett a Schalke.

Megvolt a lendület a meccs elején

Letámadással kezdett a magyar csapat, Szalai már 30 méterre a svájci kaputól elkezdte a zavarást, ha pedig nálunk volt a labda, próbáltuk sokat passzolva megtalálni az üres területeket. Persze érthető, hogy ezt a stílust választottuk, és nem hosszú labdákkal próbáltunk a svájciak mögé kerülni, hiszen Szalai nem az a sprinter alkat. A 10. percben emelkedhetett meg először a pulzusunk, amikor rövid időn belül háromszor is esemény volt a svájci kapu előtt, de sajnos Kleinheisler és Dzsudzsák lövését is blokkolták, Szalai pedig hiába idézte egy nindzsa ruganyosságát, bevetődve sem érte el Kádár beadását.

Dzsudzsák küzdött, de volt már ennél jobb meccse Forrás: MTI/Kovács Tamás

A letámadást idővel elhagytuk, mintha azt vártuk volna, mennyire kezdenek el rohamozni a svájciak, de rájuk sosem volt jellemző, hogy fejvesztve támadjanak, most sem tették, úgyhogy továbbra is a magyar csapat volt aktívabb. Hatalmas ziccereink mondjunk nekünk sem voltak, a fölényünk kimerült egy mérsékelten veszélyes Szalai-fejesben, és egy szintén a kapu mellett elzúgó Dzsudzsák-próbálkozásban.

Dzsudzsákot kihagyták a játékból a többiek

A nagy semmi után egy szögletből majdnem gólt szereztek a svájciak, Gulácsi nagyot védett Schär fejesénél, a kipattanót pedig szerencsénkre Dzemaili csizmaszárral találta el,

így a gólvonalon posztoló Stieber megmentett minket.

Feltűnő volt, hogy az első félidőben szinte minden magyar támadás a bal oldalon futott, Dzsudzsák nem is volt túl vidám, de ugyanez volt a kotta az Eb-n az osztrákok ellen, és akkor mi örülhettünk a végén.

Lang óriási hibáját egyből kihasználták

A kevés helyzet ellenére nem volt unalmas a meccs, de bátrabb játékban bíztunk a második félidő előtt, a 16-osig általában még eljutottunk, de onnan nem sikerült még nagyobb bonyodalmat okozni. Hátul viszont egész stabilak voltunk – egészen az 51. percig, amikor Lang nagyon ügyetlen mozdulattal ziccerbe hozta Shaqirit, de Gulácsi elsőre még védett, a kipattanót viszont Seferovic beverte.

Seferovic megbüntette a magyar csapatot a kihagyásért Forrás: MTI/Kovács Tamás

Még ki sem bosszankodtuk magunkat, és máris jött a magyar válasz: Kleinheisler végre azt csinálta, amit addig nagyon hiányoltunk,

ellőtte 20-ról, a kapufáról kivágódó labdát pedig Szalai pöckölte be.

A gyors gólváltás után is többet volt nálunk a labda, mégis jött az altatás után egy újabb villanás, és megint Svájc vezetett, a balhátvéd Rodríguez látványos kapáslövése bepattogott a bal alsóba.

Szalai másodszor is jókor érkezett

Minket sokkolt, hogy a vendégek másodszor is vezetést szereztek, szerencsére a csapat nem zuhant össze, és négy perc elteltével gyönyörű akció végén érkezett a második gólunk, Dzsudzsák emelt a védők mögé bemozgó Stiebernek, aki akrobatikus mozdulattal tette a kapu elé, és Szalai magát nem kímélve ugrott be két svájci közé, hogy befejelje a labdát.

A 77. percben megint Stieber lehetett volna az előkészítő, de a beadására a csereként beállt Németh hiába csúszott be, nem érte el.

A közönség és a magyar kispad büntetőt reklamált,

a holland Kuiperst azonban nem hatotta meg a népakarat. Storck Németh után Nikolicsot is behozta a duplázó Szalai helyére, abban bíztunk, a Legia csatára a neki jutó pár perc alatt be tud köszönni, ehhez képest a svájciak cseréje lett a hős.

A második gólunk utáni pillanat, a kupac alján van valahol Szalai Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első labdaérintéssel eldöntötte Stocker

A 89. percben egy nagy bedobás után két svájci is meg tudta csúsztatni a labdát, Fiola lemaradt a Dárdai Herthájában játszó Stockerről, akinek a lövése megpattant a védőnkön, és becsorgott a jobb alsóba.

Még így is döntetlenre menthettük volna a meccset, Elvedi majdnem öngólt fejelt, aztán Fiola és Kádár ígéretes lövését is blokkolták a svájciak, akik a portugálok után minket is megvertek, pedig nem támadtak nagy erőkkel, nem csináltak semmi extrát – viszont kihasználták a hibáinkat.

Szomorkodásra nincs idő, mert hétfőn már Rigában lép pályára a csapat. Ott kötelező nyerni, már csak azért is, mert Feröer is elvitte mind a három pontot a lettektől.

További eredmények:
Lettország - Feröer-szigetek 0-2 (0-1)
gól: Nattestad (19.), Edmundsson (70.)

Portugália - Andorra 6-0 (3-0)
gól: C. Ronaldo (2., 4., 47., 68.), Joao Cancelo (44.), André Silva (86.)
kiállítva: Rubio (62., Andorra), Rebes (71., Andorra)

Az állás:

1.Svájc22005-26
2.Feröer-szigetek21102-04
3.Portugália21016-23
4.Lettország21011-23
5.Magyarország20112-31
6.Andorra20020-70

3. forduló (2016. október 10.):
Lettország - Magyarország, Riga 20.45
Andorra - Svájc, Andorra La Vella 20.45
Feröer-szigetek - Portugália, Torshavn 20.45